Новини, оголошення, пам'ятки
21 Січня, 2020 р., 10:51
Сколівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області повідомляє про ускладнення епізоотичної ситуації щодо високо патогенного грипу птиці, а саме: реєстрацію захворювання у Республіці Польща поблизу з кордоном України (50 км), а 19 січня 2020 року спалах грипу птиці зареєстрований у Вінницькій області.
11 Січня, 2020 р., 12:42
Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) – це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.
11 Січня, 2020 р., 12:41
Шановні батьки, ви маєте право зайти у шкільну їдальню і поцікавитися, що їсть ваша дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровими та обов'язково зняти верхній одяг). Перше, на що вам варто звернути увагу - наявність інформаційного стенду, який має містити: -Меню-розклад на кожен день. Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи; -Примірне двотижневе меню, затверджене власником закладу та погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби, яке складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами (може знаходитися у працівників харчоблоку); -Інформація про організацію, яка здійснює харчування у закладі освіти (за наявності такої); -Якщо у школі є буфет, його асортимент має бути погоджений у територіальній Держпродспоживслужбі.
Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка реалізується у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити, що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
-Повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день;
-У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркованою у холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням найменування страви, дня та часу відбору).
11 Січня, 2020 р., 12:39
Протягом останніх двох років в Сколівському районі виявлено 5 випадків захворювання тварин сказом. Почастішали випадки покусів людей тваринами.. Небезпека таких покусів полягає у тому, що серед цих тварин можуть бути і тварини, хворі на сказ.
11 Січня, 2020 р., 12:37
Особиста гігієна – комплекс систематичних заходів догляду за тілом, що сприяє збереженню здоров’я і приносить відчуття задоволення своїм зовнішнім виглядом. Дотримання правил особистої гігієни – цілком зрозумілий принцип, якому має слідувати кожен. Проте особливо важливим він є для тих, хто працює із продуктами харчування, зокрема для працівників харчоблоку школи чи дошкільного навчального закладу.
Перед початком роботи працівники харчоблоку, приходячи в дошкільний заклад, мають залишити у роздягальні чи спеціальній шафі: верхній одяг, вуличне взуття, головний убір, персональні речі. Змінне робоче взуття зберігається окремо від вуличного, обирати потрібно зручне та легке взуття. Воно не має: зісковзувати з ноги (закриті носок та п’ята), ковзати по підлозі. Бажано, аби підошва робочого взуття добре амортизувала. У цьому випадку зменшується навантаження на хребет і ноги, тож працівник харчоблоку, який майже цілий день проводить «на ногах», менше стомлюватиметься.
Після перевзування працівники: миють руки, надягають санітарний одяг (халат, фартух), забирають волосся під хустку, ковпак чи сіточку. Лише після цього приступають до роботи.
11 Січня, 2020 р., 12:36
Амброзія полинолиста - надзвичайно небезпечний бур'ян обмежено поширений на території України.. Засмічує всі польові культури (особливо просапні і ярі зернові), овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона щільно росте на узбіччях залізничних, автомобільних, ґрунтових доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і рік та інших необроблюваних землях.
11 Січня, 2020 р., 12:34
Сколівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області повідомляє про небезпеку ботулізму, адже ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи, а ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату. Тому при перших проявах захворювання слід негайно викликати лікаря, а також утриматись від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби, м’яса, консервів домашнього виготовлення у місцях стихійної торгівлі.
11 Січня, 2020 р., 12:32
Україна займає лідируючі місця у світовому співтоваристві як країна експортер продукції рослинного походження. Уряд України активно займається диверсифікацією експорту української продукції рослинного походження. Важливий ринок збуту продукції рослинного походження (пиломатеріалів) для підприємств, які займаються господарською діяльністю в Сколівському районі є Туреччина. Разом з цим, з метою запобігання занесенню та поширенню відсутніх на певній території регульованих шкідливих організмів кожна країна світу – відповідно до міжнародних угод має суверенне право регулювати ввезення рослиних продуктів й інших регульованих організмів.
11 Січня, 2020 р., 12:30
НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
11 Січня, 2020 р., 12:28
1. В асортименті закладу ресторанного господарства повинні бути включені страви та кулінарні вироби, для приготування яких у даному закладі є відповідні умови, тобто відповідно до типу закладу (підприємства), його забезпеченістю відповідним набором виробничих приміщень, оснащенням холодильним та технологічним обладнанням. З метою недопущення групових спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед відвідувачів в асортименті закладу ресторанного господарства слід обмежити приготування небезпечних в епідемічному відношенні страв у теплий період року (протягом травня-вересня): приготування заливних з м’яса, птиці, риби, холодців, паштетів, млинців та пиріжків з м’ясним та ліверним фаршем, м’ясних салатів, заправлених майонезом, салатів зі сметаною, приготування фаршированої риби та птиці, кремових кондитерських виробів, ковбас та м’ясокопченостей домашнього виготовлення, кров’янок, паштетівок, сальтисонів тощо. Не допускати приготування небезпечних в епідемічному відношенні страв з яєць: яєчня-глазуня, соусів з добавлянням сирих яєць, кондитерських виробів, десертів з добавлянням в оздоблювальні напівфабрикати сирих яєць (сир маскарпоне). Не дозволяти реалізацію в закладах ресторанного господарства страв, кондитерських та кулінарних виробів, які готувались у домашніх умовах.