Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вимоги щодо експорту рослин та продуктів рослинного походження

Дата: 11.01.2020 12:32
Кількість переглядів: 421

Україна займає лідируючі місця у світовому співтоваристві як країна експортер  продукції рослинного походження. Уряд України активно займається диверсифікацією експорту української продукції рослинного походження. Важливий ринок збуту продукції рослинного  походження (пиломатеріалів) для підприємств, які займаються господарською діяльністю в Сколівському районі є  Туреччина. Разом з цим, з метою запобігання занесенню та поширенню відсутніх на певній території регульованих шкідливих організмів кожна країна світу – відповідно до міжнародних угод має суверенне право регулювати ввезення рослиних продуктів й інших регульованих організмів.

Одним із заходів вищезазначеного регулювання передбачених Міжнародною конвекцією  про захист рослин і Угодою про застосування санітарних та фітосанітарних заходів СОТ є вимога деяких країн-імпортерів щодо ввезення рослин та продуктів рослинного походження із офіційно встановлених зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів.

Зокрема вимоги щодо експорту деяких рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезії, Кенії, КНР, Туреччина.

В інших випадках експорту рослин та продуктів рослинного походження до таких країн неможливий.

Фото без описуПроцедура встановлення зон ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 «Вимоги щодо встановлення вільних зон». Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 «Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва» та національним законодавством, а саме статтею 31 Закону України «Про каранти рослин».

Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульваних шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умовиофіційного встановлення  місць виробництва або виробничої ділянки затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 р. № 487.

З метою попередження невиправних бар’єрів у міжнародній торгівлі українськими рослинами та продуктами рослинного походження, надання можливостей вітчизняному сільгоспвиробнику вдало реалізувати свою продукцію здійснити її експорт з офіційному встановленні та/або підтриманні статусу  місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від шкідливих організмів в період вегетації сільскогосподарських рослин там, де це необхідно.

У випадку необхідності встановлення вільних зон, просимо звертатись:

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Д. Вітовського, 18, тел. (032) 252-69-29, 261-37-10; м.Сколе, вул.Чайковського 9 , тел.: 097-443-56-14.

       Державний фітосанітарний інспектор  Голяк Роман Михайлович.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора