Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Майже 600 тисяч мешканців в області підписали декларації із сімейним лікарем

Дата: 18.06.2018 22:35
Кількість переглядів: 90

Фото без описуНа Львівщині триває реалізація медичної реформи. Зокрема майже 600 тисяч мешканців вже підписали декларації із сімейними лікарями. Про це йшлося сьогодні, 18 червня, під час брифінгу у поліклініці Миколаївської центральної районної лікарні (ЦРЛ).

«На сьогоднішній день на Львівщині вже підписали 591 тисячу 191 декларацію. У системі E-Health зареєстровано 118 лікувальних закладів і 1482 лікаря, які можуть обиратися для надання медичної допомоги. Сьогодні важливо розуміти, що кожен має право обрати того лікаря, якому довіряє», - розповіла головний лікар Миколаївської ЦРЛ Ірина Хрущ.

Обрати лікаря, якому довіряє, вирішила і мешканка Миколаєва Ярина Білик, яка вже підписала декларацію із сімейним лікарем.

«В певний період часто зверталась до лікарів, оскільки були проблеми із здоров’ям, була в багатьох терапевтів і лікарка, яку сьогодні обрала, як кваліфікований спеціаліст сподобалась мені найбільше», - зазначила Ярина Білик.

Відтак, на Львівщині за проміжними результати реформи вже виокремились лідери у підписанні декларацій. Серед них сімейний лікар сільської лікарської амбулаторії села Рудники Олег Стецишин, з яким підписали 1992 декларації та сімейний лікар амбулаторії загальної практики сімейної медицини міста Миколаїв Зоряна Добушовська із результатом 1400 декларацій.

«Така кількість декларацій, на мою думку, результат кількох складових. Це – сильна команда, яка мене підтримує і розуміє важливість реформи, друге – довгорічний стаж роботи на дільниці та довіра населення до мене. Не менш важливою є інформаційна робота серед населення, яку проводять у районах. Зокрема роз’яснення, що це має значення для села, зокрема ті села, де є фельдшерсько-акушерські пункти. Якщо буде організована громада і будуть підписуватись до лікаря цієї амбулаторії, до якої вони територіально відносяться, то є шанс зберегти фельдшерсько-акушерські пункти», - наголосив Олег Стецишин.

«Відтепер пацієнт має контактний телефон лікаря, з яким уклав декларацію, адже він зазначається у бланку декларації, який залишається у пацієнта. Цього раніше не було. Відтак, зараз проконсультувати пацієнта можна і по телефону», - про одну з переваг змін у медичній галузі зазначила Зоряна Добушовська.

Нагадаємо, для того щоб обрати свого лікаря, потрібно:  взяти паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон і прийти до фахівця та підписати з ним декларацію. Для обрання лікаря дитині (педіатра) необхідно взяти ще свідоцтво про її народження. Дитину приводити необов’язково. Декларацію з лікарем в цьому випадку підписує один з батьків або інший законний представник дитини.

Підписати декларацію можна лише в медзакладах, що підключені до електронної системи. Вони матимуть наліпку «Тут можна обрати свого лікаря».

Лікар, або представник медзакладу (медсестра, працівник реєстратури) введе ваші дані в електронну систему. Після чого на ваш мобільний надійде СМС з кодом, який потрібно повідомити працівнику закладу. Декларацію роздруковують з електронної системи, ви перевіряєте правильність внесених даних та підписуєте її у двох примірниках, один з яких забираєте з собою.

До обов’язків вашого лікаря входить: лікування та обстеження, призначення необхідних аналізів, направлення до профільних спеціалістів, вакцинація, профілактика захворювань, видача рецептів, медичних довідок та лікарняних листків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора