Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відзначено 103 річницю боїв Українських Січових Стрільців на горі Маківці

Дата: 06.05.2018 22:25
Кількість переглядів: 858

Фото без описуСьогодні, 6 травня, відбулось традиційне сходження та урочистості з нагоди  відзначення 103-ї річниці боїв Українських Січових Стрільців на горі  Маківці. Участь в заходах взяли голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, перший заступник    голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, голова Сколівської районної ради  Микола Романишин, перший заступник голови Сколівської райдержадміністрації Ярослав Лепісевич, делегації районів Львівщини, ветерани національно-визвольних змагань,  бійці Української армії та добровольчих батальйонів, жителі навколишніх сіл та гості із сусідніх  областейФото без опису.

Урочистості розпочались із традиційного сходження на гору Маківка.  

Фото без описуВідтак керівництво  області та району, гості,  підростаюче покоління, представники громадськості віддали шану  Cічовим Cтрільцям, поклавши квіти та лампадки до Меморіалу.

Молитовно пом’янули   січових стрільців під  час  панахиди.

Відтак відбулось громадське віче, під час якого до присутніх звернулись голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, перший заступник    голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, голова Сколівського братства ОУН-УПА Теодор Витвицький,  військовий капелан о.Володимир Борис, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису«У  ХХІ столітті ми знову маємо виклик, тому і стали зі зброєю в руках проти ворога. Але, впевнений, що цього разу перемога буде обов’язково за нами. Бо надто багато крові було пролито поколіннями українців, щоб створити і втримати нашу державу. Переконаний, місце і час для подвигів є завжди», - наголосив Олександр Ганущин.

 

 

 

 

Фото без описуРостислав Замлинський зазначив: «103 роки тому на горі Маківка українці зупинили російську навалу, сьогодні ми відстоюємо нашу державність на сході. Високою є ціна нашої свободи і протистояння. Львівщина заплатила ціною двісті вісімдесяти п'яти хлопців, які навіки залишаться у нашій пам'яті. За чотири роки агресії під керівництвом Президента ми маємо одну з найсильніших армій світу,  маємо світову підтримку дипломатії. Тут, на мирній землі, ми також розбудовуємо нашу країну і важливо, щоб кожен з нас робив свою роботу на місцях  і досягаючи успіху, показував це. Ми  -  нація успішних людей і цим  успіхом маємо пишатись, бо це друга зброя проти російського агресора і вона знищить його зсередини. Ми, українці, знаємо, як обороняти нашу державу і ніхто не буде нам говорити, як це робити. Подвиг цих хлопців, які тут спочили живе у наших серцях назавжди».

Фото без опису Фото без опису

Довідково:

Бої за гору Маківка – запеклі позиційні бої за гору Маківка в Карпатах, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915, під час Першої світової війни на східному фронті між підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських січових стрільців) та російсько-імперськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана задля заволодіння панівною висотою – горою Маківка з метою контролю над селом Козьова.

У результаті героїчної оборони Маківки повністю зірвались стратегічні плани російського командування. Здобуття вершини, що планувалось 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були використані усі наявні резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ і через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли. Особливою мужністю під час боїв за Маківку відзначились частини Українських січових стрільців, що в подальшому відобразилось у народній пам'яті.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора