Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Покрову в м. Сколе віддали шану воїнам УПА

Дата: 15.10.2017 21:59
Кількість переглядів: 845

На Покрову в м. Сколе  відбулись урочистості  з нагоди  Дня захисника України, 75-ої річниці  створення УПА та Дня козацтва. Розпочались  урочистості на  центральному майдані міста  біля пам’ятника Провідникові ОУН-УПА Степану Бандері спільним виконанням Державного гімну України. Звертаючись до учасників  урочистого заходу, перший заступник  голови райдержадміністрації Ярослав Лепісевич  зазначив: «Ми зібрались на центральній  площі нашого міста, щоб  у величне свято Покрови  Пресвятої Богородиці,   відзначити  визначні дати  різних  історичних  періодів   з’єднані воєдино віковічним прагненням до волі та свободи,  звитяжною  боротьбою та нескореністю духу кращих синів і дочок українського народу, а саме: День захисника України, 75-у річницю  створення УПА, День козацтва.  Адже кожен  Захисник української нації – це взірець сили духу,  героїзму,  самовіданного  служіння  в ім’я  рідної Вітчизни».

Представники Сколівської міської ради  вшанували пам'ять  Провідника ОУН-УПА, поклавши квіти до підніжжя  пам’ятника Степану Бандері.

Відтак традиційною ходою  з патріотичними  піснями  учасники урочистостей   вирушили з майдану Незалежності   до могили  воїнів ОУН-УПА в урочищі Альтана. Зупинилась  традиційна хода біля  місцевого цвинтаря, щоб  вшанували пам'ять  Героя Небесної Сотні Олега Ушневича. Учні Сколівської  академічної  гімназії поклали квіти до місця вічного спочинку Героя України.

На Альтані  під пісенний супровід «Коли Ви вмирали» керівництво району, представники установ, підприємств та організацій міста  поклали вінки, квіти  та лампадки  до  могили вояків ОУН-УПА.

 

Священнослужителі о.Віктор Коцеміра, о.Володимир Борис та о.Володимир Мисів  відслужили  поминальну Панахиду  за полеглими учасниками національно-визвольної боротьби.

Під час святкового виступу  голова районної ради Микола Романишин  наголосив: «Протягом багатовікової історії нашого народу є місця, яким випала доля стати символами нескореності, незламності духу, могутнього цілеспрямованого поступу на шляху до свого суверенного утвердження й розвитку. Одним з таких священних куточків є  урочище Альтана, на якому ми знаходимось. Саме тут знайшли своє останнє місце спочинку вояки ОУН-УПА, які стали до нерівного бою за нашу свободу, пожертвували своїм життям, зазнали звірських катувань і були викинуті окупантами в лісові урвища. Вони загинули, але перемогли, бо захистили нашу гідність, нашу правду і наше право на власну державність».

З привітальними  словами до присутніх  також  звернулись  настоятель церкви Великомученика Пантелеймона, голова  «Спілки ветеранів АТО Сколівщини» о. Володимир Борис; голова районного Братства ОУН-УПА  Теодор Витвицький; жителька смт.Верхнє Синьовидне  Оксана Коваль.

Музичні композиції звучали у виконанні народного ансамблю пісні і танцю «Бойківщина».

Завершено  урочистості  спільним виконанням  молитовного гімну «Боже великий, єдиний нам Україну храни».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора