Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відзначено 102-у річницю боїв Українських Січових Стрільців на горі Маківка

Дата: 07.05.2017 21:55
Кількість переглядів: 744

Сьогодні, 7 травня, відбулось традиційне сходження та урочистості з нагоди  відзначення 102-ї річниці боїв Українських Січових Стрільців на горі  Маківка. Участь в заходах взяли  голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк,   перший заступник голови Сколівської райдержадміністрації Ярослав Лепісевич, голова Сколівської районної ради  Микола Романишин, делегації районів Львівщини, ветерани національно-визвольних змагань, бійці Української армії та добровольчих батальйонів, жителі навколишніх сіл та гості із сусідніх  областей.

Керівники області та району, підростаюче покоління, представники громадськості віддали шану  Cічовим Cтрільцям, поклавши квіти до Меморіалу.

Відкриваючи віче, перший заступник голови Сколівської райдержадміністрації Ярослав Лепісевич  наголосив: «Уже в котрий раз хвилюючі, чарівні і величні слова “Червоної калини”, її заклична мелодія, які стали символічним гімном Українського Cтрілецтва, скликають і гуртують нас на цій священній горі скропленій кров'ю кращих синів українського народу, цвіт української нації початку 20-го століття, котрі віддали своє життя за краще майбутнє Вітчизни, з вірою, що вона стане самостійною, суверенною європейською державою. Понад сто років минуло з того часу, від коли Маківка стала історичною віхою, першим переконливим успіхом стрілецької зброї та стрілецького духу».

Пам'ять загиблих січовиків вшановано  хвилиною мовчання.

Священнослужителі  з навколишніх   сіл відслужили Святу Літургію.

Відтак відбулось громадське віче.

У своїй промові голова Львівської ОДА зазначив: «Сьогодні тут, де 102 роки тому Українське Січове Cтрілецтво  прийняло свою битву і продемонструвало усьому світові, що в Україні є свої воїни і армія, вшановуючи їхню пам’ять, кожен з нас думками повертається до Донбасу, Луганщини, Криму, до нашої сьогоднішньої України. Так само, як і 102 роки тому, кращі з кращих взяли в руки зброю і пішли в перше українське військове формування ХХ століття, так само і сьогодні ті, кому не байдужа доля нашої держави, ті, які пройшли бойове хрещення на Майдані, взяли в руки зброю і пішли захищати Україну від окупанта, російського агресора.  Сьогодні, тут, де встановлювалась перемога Української армії, ми повинні одні одним сказати, що наша з вами перемога не за горами, але вона залежить лише від нас. Відтак, кожен на своєму місці повинен зробити все, що від нього залежить. Так само як і сто років тому, але не на Галичині, а за тисячу кілометрів від Львова переможно зазвучить гімн Січових Стрільців «Хлопці, підемо, боротися будемо за Україну, за вольнії права».

На завершення урочистостей відбулося театралізоване військово-історичне дійство “Бій за гору Маківка” .

Вклонися люде цій землі,

Лісам Карпатським, що шумлять верхами

І Маківці! Святій горі

Слава якої житиме віками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора