Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відбувся творчий вечір "Бойківщини"

Дата: 15.02.2017 17:39
Кількість переглядів: 942

Фото без описуУ неділю сколівчани та гості міста під час підсумкового творчого вечора мали чудову нагоду вкотре насолодитися плодами творчих здобутків колективу і талантом його диригента. Кожного разу, як учасники ансамблю в гарних вкраїнських вишиваних одностроях з’являються на сцені, глядацька зала завмирає в очікуванні чогось нового, такого, що смакуватиме найвибагливішим мистецьким смакам та запитам. І диво настає...

Зворушливою в’язанкою різдвяних коляд «Добрий вечір, тобі», «Во Вифлеємі», «Нова радість стала», «Слава Богу» хористи на свій лад звіщали радість народження Месії. Присутні встали і провадили коляди спільно з  артистами.

У чарівну красу наших мальовничих Бескидів понесли глядачів запальні танцюристи, які майстерно виконали вокально-хореографічну композицію «Гей, Карпати!» і танок під ліричну мелодію «Пісні про Сколе». Колоритні хореографічні композиції, коломийки, елементи гопака сколівських танцюристів завжди викликають неабияку увагу глядачів і високу оцінку.

І знову на сцені «Бойківщина». Скільки неповторно талановитих особистостей виплекали ці гори. А Іван Крушельницький, сповідуючи велич своєї малої батьківщини, ні разу не засумнівався в тім, що саме в продовженні українських, бойківських традицій, музики, пісні закладено основу його професійної творчості і напрямок правильного шляху до розвитку та популяризації колективу. В цьому родзинка, головний поступ, основна мета «Бойківщини». Цим вона прославилася далеко поза межами Сколівщини і досі, з легкої руки диригента, виграє колоритними мистецькими барвами, бойківською автентикою та передзвоном століть, вражає нетрадиційними при­йомами у хоровому та музичному викладах. «Бойківщина» з її репертуаром, своєрідним музичним почерком, є надзвичайно актуальною і сьогодні, збирає повнісінькі зали прихильників. Це доводить те, що лиш пісня з серця і душі на повну міць розширює межі людського сприйняття.

Творче реноме унікальних солістів ансамблю цього дня знову глибоко підтверджують  -  герой нашої статті Іван Крушельницький, Михайло Ферцак, Лариса Данилишина, Зеновій Безушко, Юрій Свистун, Лілія Кочеткова, Олег Кончевич, Галина Красовська, Степан Баран з бездоганним виконанням українських народних та естрадних пісень «Моя Україно», «По той бік гора», «Чорнії брови», «Гей, видно село», «Україно», «Не забудь юних днів», «Вівчарик», «Під небом України», «Садок вишневий», «Пісня про Сколе», «Стоїть гора високая», «Україна є, Україна буде!» у прекрасній хоровій постановці.

Пісенний дарунок Івану Семеновичу та всім його підопічним і глядачам подарував багаторазовий дипломант та лауреат районних, обласних та республіканських конкурсів Олесь Синишин, який виконав арію «Сонце низенько» із опери «Наталка Полтавка», та пісню «На калині мене мати колихала».

Ведуча заходу Галина Волос врочисто доносить до слухачів: «Іван Крушельницький  -  легенда цілої Бойківщини з її однойменним колективом. З 1975 року він очолив великий хор співучих Бескидів. Він прагнув перетворити Сколівщину у справжній хоровий край. Під його егідою на повну міць запрацювали самодіяльні хорові колективи у Гребенові, Підгородцях, Оряві, а чоловічий хор працівників освіти району та хорова капела «Синьогора» з смт Верхнє Синьовидне здобули високе звання «Народних аматорських колективів». стали візитівкою Сколівщини і вже роками, десятиліттями тішать слух подячних глядачів і у серці Карпат, і поза межами регіону. Плеяда сподвижників «Бойківщини» не міліє, бо має невичерпне джерело талантів, на які надзвичайно багатий наш край. Правду пишуть, що пісні — це життєписи людські. А музично-пісенні твори в обробці Івана Семеновича — це особливе та унікальне творче панно, схема, за якою надалі працюватимуть цілі покоління наших нащадків.

Івану Семеновичу виповнюється 80 років, хоча насправді він ще моторний, мов юнак. З них майже половину присвятив пісні і любим своїм трударям-хористам. Сьогодні на сцені він, безмежно щасливий і усміхнений, прощаючись із глядацькою аудиторією, зазначив: «Я вдячний Богові, що дав мені можливість бачити світ крізь призму пісні. У них я черпав мудрі заповіти предків, шукав і радість і долав журбу. Однак, усьому є початок і кінець. То ж я б хотів повідомити громадськість про моє бажання завершити свою творчу працю і передати управління «Бойківщиною» талановитій непересічній учасниці хору, вчителю музики, музиканту і диригенту  Ірині Когут. Вірю, що саме вона зможе продовжити кращі традиції нашого славного колективу. Я щиро вдячний нашим прихильникам і глядачам, що завше були поруч і цінували наші спільні старання. Пісня ніколи не зійде зі сцени «Бескиду» і звучатиме у віках!».

Зазначу, що Іван Семенович лише попрощався з роллю диригента колективу і передав «Бойківщину» у руки не менш професійного музиканта, педагога та диригента Ірини Когут. Однак, назавжди залишиться його почесним очільником та консультантом.

Привітати ювіляра, заслуженого працівника культури України Івана Семеновича Крушельницького, прийшли очільники влади  -  голова Сколівської районної ради Микола Романишин, голова Сколівської РДА Ігор Свистун, депутат Верховної Ради України Андрій Лопушанський, колишній багаторічний учасник «Бойківщини та екс-керівник району Василь Романів, декан Сколівський, отець Віктор Коцеміра, колишня учасниця ансамблю «Бойківщина» Марта Куспись, колеги по творчому цеху  -  директор Дашавської музичної школи Степан Целюх, професор Київського державного університету ім. М.Драгоманова, академік Василь Федоришин.

В дарунок принесли велику пам’ятну фоторепродукцію з часу перших виступів «Бойківщини», сувеніри, численні грамоти і вітальні листівки, письмові та усні привітання, зокрема, Іван Семенович удостоєний грамотами Національної Всеукраїнської музичної спілки України (голова Є.Савчук), Львівського державного обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи (керівник Р.Береза), Національної хореографічної спілки України (голова М.Вантух), Національної академії педагогічних наук України (голова В.Кремінь), Міністра культури України Євгена Нищука, дипломом Національного педагогічного університету ім. Драгоманова (ректор В.Андрущенко), почесної відзнакою від працівників Національного заслуженого академічного народного хору України ім. Г.Верьовки (керівник З.Корінець), грамотою відділу культури Сколівської РДА. Цього дня йому передавали великі вітання від відомих українських артистів, зокрема Ніни Матвієнко, Оксани Білозір, директорів музичних шкіл області та інших відомих творчих особистостей.

Впродовж всього свого життєвого шляху великий маестро Сколівщини дарував людям красу пісні. Чим глибшою вона була, тим яснішою ставала його душа. Він заслужив високе визнання своєю працею, жертовністю, і вірою у свій колектив. Вони разом скромно і вперто творили, експериментували і ризикували, долали труднощі і незгоди, піснею і музикою лікували людські душі.

А еліксиром для натхнення служили аплодисменти глядачів, овації і вигуки «Браво» від вдячної публіки.

Прощатися завжди сумно і непросто. Але ми віримо і твердо знаємо, що «Бойківщина», під невсипущим оком її багатолітнього керівника Івана Крушельницького, і надалі триматиме планку лідера у хоровому мистецтві нашої співучої, квітучої Бойківщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора