Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Спалювання сухостою – непоправна шкода навколишньому природному середовищу

Дата: 10.08.2017 17:30
Кількість переглядів: 757

Фото без описуАктуальною проблемою сьогодення є спалювання сухої рослинності, що призводить до знищення тваринного світу, виникнення пожеж на полях, в  лісах, а іноді й травмування або загибелі людей. Рідко  хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання сухостою може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі тощо. Адже для виникнення пожежі достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.

При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність грунту. Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур`яни.

Під час спалювання стерні та інших рослинних залишків повітря  стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків та торфополів. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів.

Щороку, під час «чистки» полів від стерні, шляхом її випалювання рятувальники щодня виїжджають на гасіння пожеж, що відбуваються в екосистемах. Бездумні дії часом призводять до непоправних наслідків, багатотисячних збитків.

У 90% випадків причина виникнення лісових пожеж – людина, яка необережно поводиться із вогнем, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки. Також одним з небезпечний чинників, які можуть спричинити пожежу є дитячі пустощі з вогнем.

Шановні жителі району! Пам’ятайте, що не можна випалювати стерню та інші рослинні рештки, розкладати багаття в лісі. Категорично заборонено звалювати та спалювати сміття у лісових насадженнях та заїжджати на територію лісового фонду на автомобілі. Крім того забороняється палити, кидати у лісі, на відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки. Природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

При виявленні пожежі – не в падайте в паніку та не приймайте поспішних, необдуманих рішень, а негайно телефонуйте за номером «101».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора