Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Інформує Сколівська ДПІ:

Дата: 08.05.2019 17:18
Кількість переглядів: 457

Фото без описуЗарахування сплати податку,  у разі наявності заборгованості. Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області повідомляє, що у разі наявності у платника податків податкового боргу, кошти будуть зараховуватися в рахунок його погашення згідно з черговістю його виникнення та незалежно від напряму сплати. У такому ж порядку відбувається зарахування коштів, що надійдуть у рахунок погашення податкового боргу платника податків відповідно до ст. 95 ПКУ або за рішенням суду у випадках, передбачених законом.

Спрямування коштів платником податків на погашення грошового зобов’язання перед погашенням податкового боргу забороняється, крім випадків спрямування цих коштів на виплату заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Норми визначені п. 87.9 ПКУ.

При погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податків, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податків, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу зараховуються в рахунок пені (абз. 1 п. 131.2 ПКУ).

Якщо платник податків не виконує встановленої абз. 1 п. 131.2 ПКУ черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює такий розподіл такої суми у порядку, визначеному п. 131.2 ПКУ (абз. 2 п. 131.2 ПКУ).

Кого звільнено від сплати єдиного податку

 

Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області нагадує, що платники єдиного податку І і ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

З метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів доцільно подавати до фіскального органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки.

Платників єдиного податку ІІІ групи та І і ІІ груп, які використовують найманих працівників на період відпустки не звільнено від сплати єдиного податку.

На період щорічної відпустки підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, не звільняються від сплати ЄСВ, а також податків (крім єдиного) і зборів, платником яких він є. Зазначена норма передбачена п. 295.5, пп. 298.3.2 ПКУ.

Тобто, ЄСВ за себе платник єдиного податку (якщо він – не пенсіонер або не інвалід) сплачує за всі місяці, у яких він застосовував спрощену систему оподаткування, у тому числі і за місяць відпочинку.

 

 

Наявність податкового боргу протягом двох послідовних кварталів є підставою для зняття з реєстрації платником єдиного податку

 

Відповідно до п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс) платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом, зокрема, у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

Відповідно до п.п. 14.1.175 п. 14.1. ст.14 Податкового кодексу податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений Податковим кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному Податковим кодексом.

Згідно із частиною другою та третьою п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом  виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів (в останній день другого із двох послідовних кварталів) або у випадку припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємця відповідно до закону (в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення).

Одночасно інформуємо, для того, аби дізнатися про наявність заборгованості, фізична особа - підприємець може особисто звернутися до органів ДФС за місцем реєстрації або скористатися сервісом «Електронний кабінет платника податків», або «Розрахунки з бюджетом». Електронний кабінет платника податків надає можливість кожному відвідувачу перевірити статус перебування на обліку в органах ДФС, а також дізнатися фактичний стан розрахунків з бюджетом по всіх платежах на задану дату та прогноз платежів до кінця поточного року без витрат робочого часу на відвідування органів ДФС.

Слід зазначити, що для роботи з «Електронним кабінетом платника податків» необхідно мати ключі електронного цифрового підпису. Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб – портал ДФС.

 

 

 

 

Про зміни в справлянні екологічного

податку в 2019 році

 

Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області повідомляє, що з 2019 року застосовується новий порядок справляння та розподілу доходів від екологічного податку, зокрема в частині викидів двоокису вуглецю в атмосферне повітря (далі – Викиди двоокису вуглецю).

Розділ VIII Податкового кодексу України змінено Законом України від 23.11.2018 № 2628-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів” як в частині визначення платників так і ставок податку.

При цьому за зобов’язаннями Податку за Викиди двоокису вуглецю, що виникають за результатами діяльності у 2019 році, до платників Податку в частині Викидів двоокису вуглецю належать суб’єкти, у яких сукупний річний обсяг Викидів  двоокису вуглецю перевищує 500 тонн за даними форми 2- ТП повітря за 2018 рік.

Таким чином, платники податку у разі недосягнення граничної річної кількості викидів двоокису вуглецю у обсязі 500 тонн у звітному кварталі декларують податкові зобов’язання з Податку за обсяги викидів інших забруднюючих речовин, а податкові зобов’язання за Викиди двоокису вуглецю у такого платника не виникають.

У разі якщо річний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищує 500 тонн за рік, суб’єкти зобов’язані зареєструватися платниками Податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбулося таке перевищення. Такі платники зобов’язані скласти та подати податкову звітність, нарахувати та сплатити податок за податковий (звітний) період, у якому відбулося таке перевищення, у порядку, передбаченому Кодексом.

Разом з тим п. 242.4 ст. 242 Кодексу встановлено, що база оподаткування Податком за результатами податкового (звітного) року зменшується на обсяг викидів двоокису вуглецю у розмірі 500 тонн за рік.

З метою забезпечення податкового контролю за правильністю визначення Платниками бази оподаткування Податком при декларуванні податкових зобов’язань з Податку за викиди двоокису вуглецю за звітні (податкові) періоди 2019 року у додатку 1 до Декларації зазначається:

у р. 4.1 – показники за І квартал 2019 року,

у р. 4.2 – показники за ІІ квартал 2019 року,

у р. 4.3 – показники за ІІІ квартал 2019 року,

у р. 4.4 – показники за ІV квартал 2019 року,

у р. 4.5 – показники для обчислення податкових зобов’язань з екологічного податку за звітний податковий квартал, що підлягають нарахуванню;

у колонці 3 рядка 4.5 – обсяг викидів двоокису вуглецю, що є базою оподаткування екологічним податком за звітний (податковий) квартал, що підлягає нарахуванню.

При цьому база оподаткування екологічним податком за звітний (податковий) квартал, у якому відбулося перевищення граничного обсягу викидів, обчислюється як різниця між фактичним обсягом викидів за такий звітний (податковий) квартал та величиною граничного обсягу викидів – 500 тонн, а у наступних звітних (податкових) періодах, після досягнення граничної норми викидів, зазначається фактичний обсяг викидів, що здійснено платником за звітний (податковий) квартал.

у колонці 4 рядка 4.5 – ставка податку 10,00 гривень,

у колонці 5 рядка 4.5 – зазначається обчислена сума податкового зобов’язання за звітний (податковий) квартал;

у рядку 4 колонки 5 – сума екологічного податку, що підлягає нарахуванню за звітний (податковий) період.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора