Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Я МАЮ ПРАВО НА ОСВІТУ БЕЗ КОРУПЦІЇ

Дата: 20.12.2018 17:01
Кількість переглядів: 587

Одним із напрямків проекту є захист прав громадян, а зокрема захист громадян від вимагання хабара за іспит чи навчання. З метою реалізації загальнонаціонального просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», звертаємо увагу, що кожна особа має право на освіту без корупції. Перш за все необхідно визначитися з поняттям неправомірна вигода. Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» неправомірна вигода - це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, будь-які інші вигоди нематеріального чи негрошового характеру, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав.

Неправомірна вигода охоплює:

  • матеріальні предмети
  • немайнові вигоди.

ХАБАР – це різновид матеріальної вигоди.

НЕМАЙНОВІ ВИГОДИ – це переваги, пільги, послуги, похвальні характеристики тощо.

Відповідальність за неправомірну вигоду, зокрема хабар, несуть ОБИДВІ СТОРОНИ – і та, що його дає, і та, що його отримує.

Яке покарання передбачено за неправомірну вигоду, зокрема ХАБАР?

Мінімальний штраф:

8 500 грн – за давання неправомірної вигоди,

17 000 грн – за її одержання.

Діяння,  вчинені повторно, - караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років із штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з конфіскацією майна або без такої.

Максимальне покарання передбачено ч. 4 ст. 369 Кодексу - позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

 

Що необхідно робити, якщо службова особа вищого навчального закладу (далі – ВНЗ) вимагає надати неправомірну вигоду?

  • в жодному разі не давати хабара;
  • звернутися до органу студентського самоврядування або профспілки вищого навчального закладу (далі – ВНЗ), повідом керівництво ВНЗ;
  • повідомити правоохоронні органи;
  • підготувати докази (аудіо-, відеозапис, свідчення друзів);
  • написати заяву у поліцію за місцезнаходженням ВНЗ.

Особа, яка запропонувала, пообіцяла або надала неправомірну вигоду, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо після пропозиції, обіцянки чи надання неправомірної вигоди вона - до отримання з інших джерел інформації про цей злочин органом, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, - добровільно заявила про те, що сталося, такому органу та активно сприяла розкриттю злочину, вчиненого особою, яка одержала неправомірну вигоду або прийняла її пропозицію чи обіцянку.

У випадку необхідності отримання додаткової правової консультації надаємо телефон єдиного контакт-центру 0 800 213 103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора