Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про деякі права військовослужбовців, які пов'язані з проходженням служби

Дата: 05.02.2021 15:15
Кількість переглядів: 473

Фото без описуРозповідає Марія Николаїшин -  директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, продовжуючи серію консультативних статтей про пільги та гарантії для військовослужбовців.

Пані Маріє, скажіть будь ласка, чи зараховується громадянинові час перебування на військовій службі  до страхового стажу, як це було колись?

Так, час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їхнього страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Важливо, що час проходження строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, а також час проходження військової служби в особливий період, який був оголошений відповідно до Закону України «Про оборону України", зараховуються до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу в такий особливий період, особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Причому, час навчання в професійно-технічному навчальному закладі, час проходження строкової військової служби, а також час проходження військової служби в особливий період, які зараховуються до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, не повинні перевищувати наявного стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Час проходження військовослужбовцями військової служби в особливий період, зараховується до їх вислуги років, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби на пільгових умовах у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Чи мають переважне право військовослужбовці, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період на укладення контракту?

Так, військовослужбовці, котрі були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, мають переважне право на укладення контракту на проходження військової служби після завершення особливого періоду.

 

 

Чи зберігається посада  за військовслужбовцями, які до призову працювали?

Так, на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності і господарювання за військовослужбовцями строкової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, які до призову там працювали, зберігається при звільненні з військової служби право на працевлаштування. Скористатися цим правом вони можуть протягом трьох місяців з дня звільнення з військової служби. Важливо, що запропонована посада повинна бути не нижчою за ту, яку вони займали до призову на військову службу. Більше того, вони користуються за інших рівних умов переважним правом на залишення на роботі у разі скорочення чисельності або штату працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці протягом двох років з дня звільнення із строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу.

Зазначу, що протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання осіб, звільнених із строкової військової служби, за поданням військовий комісаріат надає їм матеріальну допомогу в розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім місцем роботи за рахунок коштів державного бюджету.

Назвіть випадки, за яких військовослужбовці можуть бути звільнені з військової служби до набуття права на пенсію за вислугу років.

Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу) не можуть бути звільнені з військової служби до набуття права на пенсію за вислугу років. Однак є випадки, коли їхня служба припиняється (розривається). Сере них такі:

  •  у зв’язку із закінченням строку контракту;
  • у зв’язку з прямим підпорядкуванням близькій особі;
  • у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням чи у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;
  • за власним бажанням;
  •  за станом здоров’я;
  • через сімейні обставини;
  •  через службову невідповідність;
  •  у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;
  • у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у вигляді позбавлення чи обмеження волі, позбавлення військового звання, позбавлення права займати певні посади;
  • у зв’язку з набранням законної сили рішенням суду щодо притягнення до відповідальності за корупційне правопорушення або адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією та інші випадки.

Ми продовжимо співпрацю з фахівцями Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Разом з тим, інформуємо, що для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

  • зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги), на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:
  • https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/
  • надіславши листа на адресу електронної пошти:
  • е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)
  • skype: Сколівське бюро правової допомоги
  • залишивши своє звернення у скриньці для звернень громадян.
  • Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сколе,                                           вул. Чайківського, 6.
  • Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:
  • https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора