Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Що робити, якщо у документах на право власності на земельну ділянку відсутній кадастровий номер?

Дата: 01.02.2021 11:11
Кількість переглядів: 504

Ми продовжуємо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Сьогодні наша гостя Ольга Жила - фахівчиня відділу «Миколаївське бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надасть відповідь на це питання.

З аналізу звернень, які надійшли до відділу «Миколаївське бюро правової допомоги» у 2020 році, можна відзначити непоодинокі випадки, коли особа має правовстановлюючі документи на земельні ділянки – це: Державні акти на право постійного користування на земельні ділянки, Державні акти  на право власності на земельні ділянки, однак розпорядитися цими ділянками не може. А причина в тому, що ці правовстановлюючі документи видані до 2013 року і власники або землекористувачі цих  земельних ділянок дуже часто не мають кадастрового номера у документі на землю. Державні акти на право власності, які видані 2000-х роках такої інформації взагалі можуть не містити.

Як можна перевірити, чи земельній ділянці присвоєно кадастровий номер?

 Земельну ділянку, яка має кадастровий номер, можна побачити на Публічній кадастровій карті України але це ще не все - тут слід перевірити свою земельну ділянку, правильність її місця розташування та повноту інформації про неї: кадастровий номер, тип власності (приватна), цільове призначення із зазначенням коду та площа земельної ділянки.

Обов’язково у  цільовому призначенні земельної ділянки повинен бути код, адже його відсутність тягне за собою застосування коефіцієнта функціонального призначення 3.0 при розрахунку нормативної грошової оцінки земельних ділянок в межах населених пунктів.

Пані Ольго, скажіть будь ласка, що робити у разі, коли земельна ділянка на Публічній кадастровій карті відсутня або про неї інформація неповна?

Якщо земельна ділянка на Публічній кадастровій карті відсутня або про неї інформація неповна, яка внесена до Державного земельного кадастру нажаль це не дає можливості зареєструвати такі ділянки  у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а це в свою чергу не дає можливості Вам нею розпоряджатись (продавати, дарувати, передавати в оренду).

В такому випадку Вам необхідно звернутись до землевпорядної організації та замовити технічну документацію із землеустрою та електронний обмінний файл з правильною і достовірною інформацією про Вашу земельну ділянку.

Внесена земельна ділянка до Державного земельного кадастру – це повна інформація публічної кадастрової карти, уникнення можливості передачі вашої земельної ділянки іншій особі та збереже Ваш час і здоров’я на тривалий судовий розгляд.

Ми і надалі продовжимо серію наших консультацій у сфері земельних правовідносин. Консультація надана у рамках проєкту  «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

Разом з тим, інформуємо, що для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

  • Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сколе,                                           вул. Чайківського, 6.
  • зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги), на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:
  • https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/
  • надіславши листа на адресу електронної пошти:
  • е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)
  • Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:
  • https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора