Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Держенергонагляд: Особливості постачання електроенергії споживачам під час карантину

Дата: 13.01.2021 09:18
Кількість переглядів: 335

На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, та протягом 30 днів з дня його відміни, забороняється нарахувати та стягувати неустойки (штрафи або пеню) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги та припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Такі норми передбачено прикінцевими положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 530-IX). Постачання і розподіл електричної енергії відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» належить до комунальних послуг.

Фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність – це побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (пункт 62 частини першої статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії»). Зі свого боку, юридична особа, створена шляхом об’єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність – це колективний побутовий споживач.

Враховуючи зазначене, Законом № 530-IX заборонено припиняти/зупиняти надання послуг з розподілу та постачання електричної енергії індивідуальним побутовим споживачам протягом періоду дії карантину або обмежувальних заходів. 

Водночас оператори систем розподілу (далі – ОСР) тимчасово можуть припиняти електроживлення електроустановок споживача задля проведення планових робіт, пов'язаних з ремонтом устаткування та/або підключенням електроустановок нових споживачів. Крім того, електропостачання може бути припинено у разі виникнення аварійних ситуацій в електроустановках ОСР. У таких випадках ОСР має оприлюднювати інформацію щодо планових та/або аварійних перерв в електропостачанні на своєму офіційному вебсайті у порядку, визначеному главою 9.4 розділу IX Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Також звертаємо увагу на те, що для забезпечення стабільного електропостачання та збалансованої роботи енергетичного ринку громадянам необхідно вчасно розраховуватись за отримані комунальні послуги. Під час карантину рівень оплати послуг з електропостачання критично погіршився. Слід пам’ятати, що через накопичення боргів ОСР та електропостачальні організації не матимуть можливості закуповувати необхідні обсяги електроенергії у виробників, а виробники електричної енергії не зможуть закупити паливо для роботи електростанцій. Крім того, існує висока ймовірність невиконання інвестиційних та ремонтних програм на електричних станціях і мережах. Зі свого боку, це може спричинити знеструмлення населених пунктів, оскільки погіршення технічного стану електромереж, автоматичне відключення аварійних ділянок призводить до технічної неможливості розподілу електричної енергії до об’єктів споживачів.

Нагадаємо, що з метою виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», Держенергонагляд у квітні 2020 року звернувся з відповідними листами до ОСР та електропостачальних організацій щодо необхідності дотримання вимог законодавства стосовно заборони обмеження та/або припинення постачання електричної енергії індивідуальним побутовим споживачам (громадянам) на час дії карантинних заходів.

 

Довідково

У сучасних умовах карантину й режиму надзвичайної ситуації оплатити платіжки за комунальні послуги можна дистанційно. Уся інформація щодо дистанційного обслуговування клієнтів, подання показників лічильників, сплати за комунальні послуги розміщена на офіційних вебсайтах операторів систем розподілу електричної енергії.

Крім того, Міністерством цифрової трансформації України спільно із сервісом онлайн-платежів та переказів Portmone.com розроблено освітній серіал «Оплата комуналки онлайн. Залишайся вдома».

У серіалі висвітлено теми оплати комунальних платежів на сайтах комунальних підприємств, за допомогою платіжного сервісу, а також на сайтах банках і мобільних застосунках банків.

Даний серіал доступний за посиланням. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора