Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Шанс на порятунок: Палац Гредлів внесли у список “Великої реставрації -2021”

Дата: 31.12.2020 21:09
Кількість переглядів: 253

Фото без описуДепаратамент архітектури та  розвитку містобудування Львівської облдержадміністрації подав на програму “Велике будівництво-2021” перелік архітектурних  перлин, які потребують реставрації. Серед них – старовинний Палац баронів Гредлів – пам’ятка архітектури місцевого значення у м. Сколе,  історичному районі Демня.

Палац передали в оренду парку Сколівські Бескиди на 49 років. На сьогодні будівля зачинена і потребує масштабної реставрації.

“Для виготовлення проєктно-кошторисної документації необхідно два з половиною мільйони гривень. Адже через статус будівлі перед будь-якими роботами тут мають проводити дослідження. Паралельно ми шукаємо грантодавців”, - розповів директор національного парку "Сколівські бескиди" Василь Приндак.

Палац Гредлів площею майже дві з половиною тисячі квадратних метрів.  Має два поверхи. Палац і парк були закладені бароном Еугеніушем Кінскі в середині XIX століття.  Після реконструкції тут планують облаштувати центр для туристів та перенести туди адміністрацію парку.

"З часу побудови палацу залишилася стеля у холі, також тут є автентичні  сходи. Це все необхідно відновити і зберегти", - додав Василь Приндак.

Як зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко,  станом на сьогодні перелік із об’єктами, які подали на велику реставрацію є на розгляді у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

“Від облдержадміністрації ми запропонували на "Велику реставрацію" на 2021 рік 24 об'єкти. Палац Гредлів теж включили у цей перелік.  Надалі Міністерство проведе конкурс і сподіваємося, що уже найближчим часом,  Палац Гредлів та якнайбільше наших архітектурних пам’яток включать у кінцевий список на державне фінансування.  Будівля має дуже вигідне розташування, поблизу є курортні міста Моршин, Трускавець, Східниця. Реставрація Палацу сприятиме залучення більшої кількості туристів у цю місцевість  та її подальшому розвитку”,  – зазначив Юрій Бучко.

Нагадаємо, у межах програми "Велике будівництво в культурі" із державного бюджету упродовж 4-х років мають виділити 55 млрд грн на реставрацію пам'яток культури та архітектури.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора