Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Цивільний захист в ОТГ: на що звернути увагу новоствореним громадам

Дата: 23.12.2020 14:03
Кількість переглядів: 515

Фото без описуУ ході реформи місцевого самоврядування, важливі для безпеки населення повноваження передаються на найближчий до населення рівень влади – в територіальні громади. Саме на рівні міських, селищних та сільських громад організовуються та реалізуються основні заходи захисту населення і територій. Тому кожна громада повинна планувати та організовувати свою безпеку, захист мешканців від ймовірних надзвичайних ситуацій. Адміністративні та соціальні послуги, розміщення різних служб, пожежних частин та рятувальних підрозділів здійснюватимуться у кожній громаді шляхом створення відповідних органів управління та сил цивільного захисту (місцевих пожежних частин, комунальних та добровільних рятувальних формувань) та їх належного забезпечення.

Повноваження органів місцевого самоврядування щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій визначено Кодексом цивільного захисту України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та низкою підзаконних нормативно-правових актів. Зокрема у складі власних повноважень, які виконуються радою громади чи її виконавчим органом у обов’язковому порядку, визначено окремим блоком повноваження у сфері цивільного захисту (частина 13 статті 35 законопроекту). З текстом цього законопроекту, який розміщено для обговорення на порталі «Децентралізація», можна ознайомитись ТУТ

Першочерговим завданням для планування та реалізації завдань цивільного захисту, організації пожежної охорони громади є створення у виконавчих органах відповідних рад підрозділів з питань цивільного захисту або призначення окремих фахівців з цих питань, які забезпечуватимуть виконання цих завдань та організують необхідну взаємодію з ДСНС та місцевими органами виконавчої влади.

"Ефективна система цивільного захисту повинна бути побудована на рівні ОТГ. Це і організація реагування на різні небезпечні події та надзвичайні ситуації, створення захисних споруд на територіях громад, забезпечення оповіщення населення. Для того, щоб виконувати цей комплекс завдань, потрібні організаційні структури – тобто працівники, структурні підрозділи або особи, на яких покладуть ці обов’язки", - зазначив Ігор Туз, директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА.

Із методичними матеріалами, які містять рекомендації щодо утворення підрозділів з питань  цивільного захисту, рішень та алгоритмів дій органів управління територіальних громад щодо реалізації повноважень у сфері цивільного захисту, можна ознайомитись на офіційному сайті ДСНС та на порталі «Децентралізація».

Ігор Туз також наголошує на необхідності створення нових пожежних підрозділів у новостворених ОТГ. Крім того, кожна громада повинна здійснити аналіз стану існуючих систем оповіщення, в тому числі централізованих, локальних та об’єктових, їх спроможності щодо своєчасного оповіщення населення; визначити необхідність відновлення або впровадження нових систем оповіщення.

Основні завдання перед новоствореними об’єднаними територіальними громадами щодо побудови системи цивільного захисту на місцях:

  • Створення органів управління у сфері цивільного захисту
  • Забезпечення гасіння пожеж та реагування на НС
  • Створення й керівництво місцевим пожежно-рятувальним підрозділом
  • Організація набору добровільних пожежників, забезпечення їхньої діяльності, сприяння розвиткові добровільного пожежного руху
  • Оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення НС
  • Укриття населення в захисних спорудах цивільного захисту
  • Евакуація і розміщення населення у безпечних районах
  • Забезпечення життєдіяльності постраждалих від НС
  • Радіаційний, хімічний, біологічний та медичний захист населення
  • Інструктаж населення на випадок НС

Доцільно також звернути увагу керівників рад територіальних громад на наступне:

  1. Передбачити під час формування структури виконавчих органів міських, селищних та сільських рад, створення підрозділу з питань цивільного захисту (або окремої посадової особи з питань цивільного захисту). ДСНС забезпечить на базі Навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності областей необхідну підготовку зазначених фахівців з наданням методичних матеріалів з питань організації та реалізації заходів цивільного захисту.
  2. Створити відповідно до вимог законодавства в ОТГ організаційної інфраструктури територіальних підсистем єдиної державної системи цивільного захисту, необхідної для забезпечення ефективної реалізації комплексу заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора