Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги ОТГ: окремі аспекти земельної реформи

Дата: 21.12.2020 17:49
Кількість переглядів: 248

Фото без описуДепартамент агропромислового розвитку розпочав цикл онлайн – семінарів   з  територіальними громадами  щодо питань розвитку сімейних фермерських господарств  та  впровадження земельної реформи. Навчання організували в  30   територіальних громадах. Територіальним громадам роз’яснюють про впровадження земельної реформи, зокрема про запуск обігу (ринку) землі сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 року та обговорюють актуальні зміни до законодавства, що регулюють земельні правовідносини. Відтак, скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.  З липня 2021 до 1 січня 2024 буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2024 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки.

Право на купівлю землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення до 1 січня 2024 року.

Щодо надання права іноземцям купувати землю позиція не змінилась – питання буде вирішуватись на референдумі.

Іноземцям заборонено купувати землю, що розташована ближче 50 км від державного кордону України, незважаючи на результати референдуму. 

"Не зможуть купувати з 2024 року українську землю також компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора та  що входять до терористичних організацій. Також заборона поширюється на компанії, що знаходяться у власності іноземних держав або офшорів чи бенефіціара, яких неможливо встановити. Купити українську сільгоспземлю також не зможуть юрособи з країн, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та компанії під санкціями. Передбачене переважне право орендаря на купівлю. Орендар має можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник", - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Фермери, які працюють на землі і мають право постійного користування земельної ділянки (або право довічного успадковуваного володіння)  зможуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативної грошової оцінки таких ділянок і без проведення земельних торгів. Право власності покупець отримує після першого платежу за ділянку.

Банки зможуть стати власниками землі тільки за умови, якщо земельна ділянка дісталась їм як заставне майно за непогашеним кредитом. Такі ділянки фінустанови повинні продати протягом двох років після отримання права власності на земельних торгах.

 Мінімальна ціна земельної ділянки – не менше нормативної грошової оцінки (до 2030 року).  Продаж державних та комунальних земель заборонено.

«З лютого 2021 року,   після прийняття  програм підтримки агропромислового комплексу  з державного та обласного бюджетів,  департамент планує провести робочі  зустрічі з сільськогосподарськими товаровиробниками щодо програм  підтримки  АПК та основних аспектів земельної реформи в  кожній територіальній  громаді» - зазначила Людмила Гончаренко 

Також громади інформують про впровадження онлайн - платформи для сільгосптоваровиробників «Державний аграрний реєстр».

 Державний аграрний реєстр являє собою електронний майданчик, завдяки якому аграрій зможе легко, швидко та зручно взаємодіяти з органами державної влади. Реєстр ведеться за рахунок коштів Державного бюджету з метою комплексного інтегрування відомостей про виробників сільськогосподарської продукції, їх майнові, земельні, екологічні, трудові, фінансово-кредитні та інші права і характеристики. 

Виробники сільськогосподарської продукції, що внесли відомості про себе до Державного аграрного реєстру набувають право на отримання державної підтримки на основі інформації, що міститься в реєстрі, в тому числі інформації, отриманої шляхом інформаційної взаємодії Державного аграрного реєстру з іншими державними реєстрами та кадастром (в реєстрі інформація кооперується в одну систему з Державного земельного кадастру, Реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців, Реєстру речових прав, Реєстру тварин).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора