Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рекомендовано до прочитання: думки у спадок Блаженнішого Любомира

Дата: 19.12.2020 21:47
Кількість переглядів: 308

Фото без описуЗбірник цитат Блаженнішого Любомира Гузара складається з його висловлювань, показує засяг справді пастирського думання предстоятеля УГКЦ про свій народ та людину взагалі. У тих згустках думок можна побачити масштаб постаті Глави Церкви й зрозуміти причину того авторитету, який він мав не лише серед греко-католиків, а й в усьому українському суспільстві.

Про це йдеться у вступі до книги «Блаженніший Любомир. Думки у спадок». Цю працю пропонує Львівська ОДА до прочитання в межах рубрики #читайнакарантині.

Про книгу, роботу над нею, великі думки Великого Українця у розмові з відповідальною редакторкою праці Марією Чайкою.

Як вона розповіла, ідея видання книги виникла у 2017 році. Тоді у травні Блаженніший Любомир завершив свій життєвий шлях. Глава Української греко-католицької церкви помер на 85-му році життя.

«Тоді одразу «пішли» думки про працю. Постать Блаженнішого – авторитетна, популярна та відома. Він був людиною, яка говорить крилатими висловами. Що не візьмеш, одразу можна робити підбірку. Окрім цього, такий формат, у вигляді цитат, читач легше сприймає, аніж, до прикладу, добірки проповідей»,- зазначила Марія Чайка.

«Думки у спадок» були покликані популяризувати слово Блаженнішого, вкотре продемонструвати його беззаперечний авторитет. Відтак, упорядник книги шукала тексти, вислови у різних джерелах, та створювала тематичну картину книги.

Вислови Блаженнішого упорядковані від індивідуального до загального. На початках можна прочитати про людину, її цінність, відповідальність, любов, гідність, чесноти. Книга також охоплює духовну частину життя людини: молитву, терпіння, сповідь, служіння, пізнання Бога.

«Є особлива теза Блаженнішого, яка вже стала крилатою. Йдеться про те, що важливо бути передусім людиною і він намагався бути нею. Про те, як бути людиною йдеться і в думках у спадок», - зазначила Марія Чайка.

«Людина – це створіння, цінність, якої полягає не тільки в тому, що вона осягнула, а й у тому до чого змагала…»

«Моє велике бажання – бути людиною. Багато зустрічаємо осіб, але мало серед них людей, - людей у повному значенні того слова…»

«Старайтеся бути справжніми людьми, бо це Божа воля…». Йдеться у книзі.

«Є в нього багато парадоксальних висловлювань. До прикладу Блаженніший говорив, що свобода - це відповідальність бути собою, а це означає бути щасливою і доброю людиною. Але власне, щоб бути щасливим треба клопіткої праці. Тобто, щастя, яке здається нам просторіччю, яка дається, насправді потребує праці. Він вмів поглянути на ситуацію чи проблему так, що фактично ніби прорізував її, йшов в глибину. В нас навіть була робоча назва книги «На глибині»», - розповіла редакторка.

«Свобода – це можливість робити добро. Ми – люди, і ми – вільні. А це значить, що ми маємо право робити добро. Звичайно, ми можемо помилятися, але основний сенс свободи – людина не має права чинити зла. Натомість незалежність – це свобода від зовнішніх впливів. Незалежність – це не сваволя. Незалежність – це політичне поняття. Отже, у наші часи цілій державі, усьому народові випала нагода діяти задля власного блага. І відтепер людина просто зобов’язана бути творчою, патріотичною, свідомим християнином – громадянином своєї держави».

«Він гарно мів підмічати, бачив важливість нюансів. Про Галичину і про Київ, про людину в селі і людину з міста. Блаженніший був особливим батьком, фактично не маючи дітей, він мав цінні думки про виховання. І це не просто сказане монахом. Він відчував дітей»,- поділилась Марія Чайка.

«Народити дитину, по суті, дуже просто, але виховати її, довести до самостійності – це вже велике завдання…Батьки повинні, з одного боку, заохочувати дітей до самостійності в мисленні й діяльності, але з другого – по-батьківськи контролювати їхнє зростання, розвивати самостійність».

Любомир Гузар був людиною з когорти великих духом, отців церкви, при цьому завжди мав добру пораду та навчання на будь-які виклики сучасного суспільства, зазначила редакторка.

«Він був сучасний для нас, він відповідав на питання «живі», ті, які нас хвилювали і яких ми дуже потребували. До прикладу, люди на Майдані хотіли й шукали такого слова. Мудрого і авторитетного, батьківського слова. Хоча він сам бувши незрячим, лише відчував, що відбувалося в цей час, проте давав таку науку, яка підтримувала. «Не бійтеся!», - було сказано на Майдані. І в нашій книзі є дуже багато цих моментів і думок про сучасне», - зазначила Марія Чайка.

«Я не пам’ятаю всього, з чим виступав і що казав. Але це дуже важливо в таких моментах не боятися. Майдан – не лише протест проти уряду і проти влади. Майдан, на мою думку, це – позитивна подія, диво та вияв волі у напрямі зміни, зміни на краще, на щось добре»

Говорив Блаженніший і про майбутню Україну.

«Якою буде наша Україна залежить від нас, від кожного з нас. Що маю на думці? Усе залежить від того, скільки добра ми бажаємо громадянам нашої Батьківщини і скільки зусиль готові докласти, щоб те всенародне благо стало дійсністю. Не милозвучні слова, а конкретні позитивні вчинки – це основа відповіді на поставлене запитання. Іншими словами: Україна буде такою, якою ми її зробимо».

Книга «Блаженніший Любомир. Думки у спадок» призначена для широкого загалу читачів і охоплює десятки важливих тем на рівні особистості і суспільства, аналізує суспільні та історичні події.

«Книга має відповіді на багато запитань. Вони короткі, але людина потребувала простих відповідей, і Блаженніший, говорячи це, ніби давав своєрідну підтримку. Його слова «важать». Всі хто слухали його, можуть «зважити» глибину його слова, а ті, хто не знав, можуть власне цю легкість та глибину відчути вже в книжковому варіанті. Любомир Гузар був чудовим реколектантом. Ті речі, які стосувались церковної та релігійної проблематики - вони дуже місткі, глибокі. А злободенні – спонтанні, але дуже щирі. Коли він говорив, людина не мала опору. Вони падають зразу у серце»,- зазначила Марія Чайка.

Та додала, що цінність книги в тому, що людина завжди може звернутися до неї, коли потребуватиме мудрої поради Блаженнішого, поміркувати та порозважати над його словами. Редакторка зазначила, що книга стала популярна серед читачів. Торік видавництво її перевидало.

Додамо, що «Блаженніший Любомир. Думки у спадок» видавництва «Свічадо» - одна з книг, підтриманих Львівською ОДА в межах обласної програми підтримки місцевого книговидання.

Так закуплені книги передають для потреб установ сфери культури і науки, культурно-просвітницьким товариствам, українським громадам за кордоном, громадським організаціям області та іншим установам для забезпечення читацьких потреб, волонтерським громадським організаціям, які регулярно надають допомогу військовим, і цивільним особам у зоні ООС, у госпіталі для поранених військовослужбовців, бібліотекам Львівщини і східних областей України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора