Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика коронавірусу у роботодавця

Дата: 09.12.2020 09:52
Кількість переглядів: 178

Фото без описуАдаптивний карантин в умовах стрімкого поширення COVID-19 поки є «найбільш дієвим механізмом», тож Держпраці наголошує роботодавцям на необхідності вжити ефективних заходів профілактики коронавірусу на підприємствах. Температурний скринінг працівників: Проведення термоскринінгу на підприємстві — обов’язкова процедура профілактичних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

З метою недопущення поширення ковіду в Україні у березні 2020 Кабмін прийняв постанову № 211 (з урахуванням змінам), якою визначив перелік осіб, які потребують самоізоляції. Станом на 01.10. 2020 року до переліку входять: особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім осіб, які перебували у засобах індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків; особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації; особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури. Отже, працівники, які потребують самоізоляції, зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають. Строк самоізоляції визначає лікуючий лікар хворого або особи з підозрою на інфікування COVID-19 на підставі галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Критерії МОЗ, за якими працівник може вважатися контактною особою: проживає в одному домі з хворим на COVID-19; мав прямии? фізичнии? контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання); мав контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок) та не використовувала засоби індивідуального захисту. контактував із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови не використання відповідних засобів індивідуального захисту або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок); перебував у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру; медичнии? працівник або інша особа, яка надає медичну допомогу або проводить догляд за хворим на COVID-19; працівники лабораторіи?, які обробляють зразки з дихальних шляхів отримані від хворих на COVID-19; працівники патологоанатомічних/судово-медичних бюро/відділень, які безпосередньо прии?мали участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків для проведення ПЛР-дослідження навіть за умови використання відповідних засобів індивідуального захисту; мав контакт в літаку в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19, супутники подорожі; член екіпажу, який проводив обслуговування в салоні літака, де знаходився хвории?; якщо тяжкість симптомів (наприклад, частии? кашель) або переміщення особи вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всіи? секціі?, або всі пасажири повітряного судна можуть вважатися контактними. Повідомте працівників про зобов’язання щодо самоізоляції: особа зазначає місце своєї самоізоляції та інформацію про засоби зв’язку (номер телефону), короткі відомості про стан здоров’я та хронічні захворювання на час самоізоляції (за згодою особи); повідомляється, що за надання неправдивих відомостей про місце своєї самоізоляції, інформації про засоби зв’язку, недотримання режиму самоізоляції особу буде притягнуто до адміністративної відповідальності, а у випадку порушення режиму самоізоляції, що призвело до тяжких наслідків, в тому числі смерті третіх осіб, до кримінальної відповідальності.

Організація охорони праці

Термоскринінг на підприємстві під час карантину — один з обов’язкових профілактичних заходів для запобігання поширенню COVID-19. Саме служба охорони праці має підготувати наказ про його введення на підприємстві. У період карантину на підприємствах мають діяти профілактичні заходи для запобігання розповсюдження ковіду. Зокрема, обов’язково слід проводити температурний скринінг працівникам. Організувати такий термоскринінг повинна служба охорони праці підприємства. Зокрема, СОП має підготувати відповідний наказ.

Пам’ятайте, що за порушення санітарного законодавства та правил щодо карантину Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII (далі — Закон № 4004) передбачена відповідальність.

 

Підготував страховий експерт

з охорони праці сектору страхових

випадків Стрийського відділення

УВД  ФССУ у Львівській області

Височанський М.М.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора