Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Польщі делегація Львівщини вшанували пам'ять українців

Дата: 19.04.2018 16:51
Кількість переглядів: 77

Фото без описуДнями представники громадськості Львівщини відвідали місця національної пам’яті українців на території республіки Польща. Представники громадська організація «Спадщина краю» відали шану українцям,  похованим на теренах Томашівщини (Республіки Польща). Розпочалися заходи із святкового Богослужіння місцевому православному жіночому монастирі села Турковичі. По завершенню Богослужіння учасники поїздки запалили лампадки на могилах українців у с. Турковичі, с. Річиця, с. Типин, с. Пинянин, с. Зінмо, с. Жерник, с. Юрієв, с. Поасдів, с. Лащів, с. Сагринь, с. Ратичі.

Заходи відбулися за сприяння Львівської обласної державної адміністрацій в рамках реалізації програми «Відновлення, збереження національної пам’яті та протокольних заходів у Львівській області на 2018 рік»

Довідково:

Турковичі — село Грубешівського повіту Люблінського воєводства Польщі, що знаходиться над річкою Гучвою, недалеко від стародавнього города Червеня.

У Турковичах існував монастир, початок якого, за переказом, пов'язаний з чудом. Під час перевозу образа Божої Матері з Белза до Ченстохова близько 1378 року подібний образ з'явився й у Турковичах.

Побудований на цьому місці монастир зруйнований 1749 року. Від нього залишилася лише невелика дерев'яна церква на честь Покрови Божої Матері зі згаданим чудотворним образом. 1901 року монастир відновлено як православний жіночий з учительською семінарією для дівчат, притулком для 200 сиріт, лікарнею, рільничою школою та інше; з цих закладів вийшло чимало місцевої інтелігенції. 1918 року польський уряд закрив монастир, велику соборну церкву було розвалено, а інші перероблено на склад і костьол та засипано шановану в народі криницю.

На частково збереженому цвинтарі заходами єпархіальної влади 1928 року збудовано дерев'яну церкву, що стала місцем щорічних прощ з Холмщини й Волині. 1938 року польська влада розвалила і цю церкву, а священиків і черниць вивезла.

У березні 1944 року українське населення постраждало від нападу польського партизанського загону Армії Крайової. Унаслідок цього нападу 80 осіб були жорстоко вбиті, а 150 будинків були зруйновані.

У 2008 році діяльність православного жіночого монастиря в Турковичах була відновлена.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора