Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ВІЙСЬКОВА СЛУЖБА ПОЧЕСНИЙ ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ

Дата: 12.09.2018 16:50
Кількість переглядів: 1395

Фото без опису“Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних симовлів є обов’язком громадян України” стаття 65 Конституції України. Нинішня неоголошена війна на Сході держави – тема номер один для переживань, турбот та сліз. У випусках новин левова частка матеріалів присвячується зоні АТО, біженцям та окупованому Кримові. Мабуть, зараз саме той час, коли Україна найбільше потребує нашої допомоги. Адже якщо раніше патріотизм був покликом серця, то зараз це обов’язок усіх, кому важлива власна доля.

Одна з настільних книг кожного українця, Конституція, встановлює захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності – важливим і почесним обов’язком громадян України. Для багатьох військовий обов’язок ще донедавна не набував такого важливого значення, як зараз, хоча він завжди встановлювався з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної  спеціальної  служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями.

Таким чином, військовий обов’язок включає:

  • підготовку громадян до військової служби;
  • приписку до призовних дільниць;
  • прийняття в добровільному порядку (за контрактом)  та призов на військову службу;
  • проходження військової служби;
  • виконання військового обов’язку в запасі;
  • проходження служби у військовому резерві;
  • дотримання правил військового обліку.

Категорії військовозобов’язаних

На військовий облік військовозобов’язаних беруться громадяни України чоловічої статі, а також придатні до проходження військової служби за станом здоров’я і віком. Жінки ж, які мають фах, споріднений з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я, віком та сімейним станом також можуть залучатися до служби.

Варто розуміти, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Громадяни, які проходять державну військову службу у Збройних Силах України, при виконанні обов’язків служби носять військову форму одягу, їм довічно встановлюються законом військові звання.

Право на альтернативну службу

Громадяни України мають право на заміну виконання військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою згідно з Конституцією  України  та Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу». Право на альтернативну службу (невійськову) мають громадяни України при наявності істинних релігійних переконань, які належать до діючих згідно із законодавством релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю та служби у збройних силах. Альтернативну службу громадяни проходять на державних підприємствах, в установах та організаціях соціального забезпечення, охорони здоров’я та навколишнього середовища, а також у сфері комунального, сільського господарства тощо.

Строк  альтернативної служби у  1,5 рази перевищує строк військової служби, встановлений для солдатів і сержантів, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України  та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях. Для осіб, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки спеціаліста або магістра, строк альтернативної служби у 1,5 рази перевищує строк служби, встановлений для осіб, які мають відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень.

На сьогодні строк альтернативної служби становить 18 місяців, а для осіб, які  мають повну вищу освіту, тобто закінчили вищі заклади освіти III та IV рівня  акредитації (інститут, консерваторію, академію, університет з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра), – 13,5 місяців.

Строкова та контрактна види служб

Законом встановлено два види комплектування Збройних Сил України:

  • шляхом призову на військову службу на основі загального військового обов’язку;
  • шляхом вступу громадян на військову службу за контрактом.

На строкову військову службу в мирний час призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку і не мають права  на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Варто знати і праву на відстрочку від призову на строкову військову службу, яка надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії у зв’язку сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти, проходження служби у військовому резерві та продовження професійної діяльності.

Громадяни України проходять підготовку до військової служби. Із допризовниками і призовниками проводиться робота, пов’язана з підготовкою до військової служби, яка включає допризовну підготовку юнаків, підготовку призовників з військово-технічних спеціальностей, підготовку до вступу у вищі військові навчальні заклади та вищі навчальні заклади, які мають навчальні підрозділи, військову підготовку студентів вищих навчальних закладів за програмою офіцерів запасу, фізичну підготовку, лікувально-оздоровчу роботу, підвищення рівня освітньої підготовки, вивчення державної мови, патріотичне виховання.

Відповідальність за порушенні порядку військового обліку

Законом України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» передбачена відповідальність керівників, інших посадових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ, організацій всіх форм власності та громадян, винних у порушенні порядку військового обліку, допризовної підготовки, приписки до призовних дільниць, призову на дійсну військову службу, призову на військову службу офіцерів запасу, проходження навчальних зборів (занять), мобілізаційної підготовки і мобілізаційної готовності, явки за викликом у військовий комісаріат, а також у вчиненні інших порушень законодавства про загальний військовий обов’язок і військову службу.

Ніхто замість Вас із нами в одну мить не візьметься вирішувати наші ж проблеми. Не можна стояти осторонь власного життя і власної держави. Ми повинні навчитися пишатися тим, що ми українці, і жити так, щоб Україна пишалася нами


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора