Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

11 квітня - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Дата: 11.04.2017 16:49
Кількість переглядів: 178

Фото без описуАби проінформувати населення про хворобу Паркінсона, методи підтримки хворих і членів їх сімей, а також профілактики цієї хвороби, щороку 11 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.  Цей захід ініціювала Всесвітню організацію охорони здоров’я у 1997 році. Дата обрана на згадку про лікаря Джеймса Паркінсона, який вперше у 1817 році описав це захворювання центральної нервової системи. Символом хвороби Паркінсона є червоний тюльпан.

Як повідомила завідувач Львівського обласного центру екстрапірамідальних розладів Людмила Федоришин, у Львівській області станом на початок 2017 року зареєстровано майже 2800 пацієнтів з хворобою Паркінсона. Минулого року зафіксували майже 500 випадків вперше діагностованої хвороби Паркінсона.

Довідково :

Як правило, хвороба розвивається у віці після 40 років, але можливі випадки початку захворювання і в більш ранньому віці. Основні ознаки хвороби полягають в тремтінні рук, сповільненості рухів, скутості, порушенні рухової та психічної активності. З появою змін у руховій сфері можуть з’явитися такі порушення як депресія, апатія, розлади сну, а за відсутності необхідної корекції наростають проблеми з пам’яттю. Походження первинного паркінсонізму залишається до кінця не з’ясованим. Прояви обумовлені дегенерацією нервових клітин в ділянці головного мозку, що має назву «чорна субстанція». Ці клітини виробляють дофамін, що бере участь у передачі імпульсів від головного мозку до м’язів та має велике значення у забезпеченні плавності рухів. Факторами ризику розвитку захворювання вважається вік, психоемоційні стреси, супутня судинна патологія на фоні атеросклерозу та артеріальної гіпертензії. Хвороба Паркінсона характеризується безупинним  прогресуванням і, за відсутності лікування, призводить до тяжких порушень активності та значного зниження якості життя.

У зв’язку з тим, що в останні десятиліття зростає середня тривалість життя людей, у багатьох країнах відмічається помітне збільшення захворюваності на хворобу Паркінсона. Найбільш висока поширеність зарєєстрована в США (100-300 випадків на 100 тисяч населення), найнижча з європейських країн — у Швеції (75 випадків). В Україні поширеність становить близько 130 випадків на 100 тисяч населення.

Ранні прояви хвороби Паркінсона:

  • Тремтіння кінцівок чи голови;
  • Зміна почерку - почерк стає дрібним та тремтливим;
  • Утруднення рухів — рухи рук та ніг стають не такими легкими та плавними, як раніше, хода дрібненькими кроками;
  • Можлива втрата здібності утримувати предмети;
  • Обличчя стає застиглим, не таким виразним, яким було раніше.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора