Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В збібліотеках району вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні

Дата: 28.11.2017 16:47
Кількість переглядів: 2825

Голодомор...Страшне слово, яке болем ятрить серця українців, що накрило собою величезну країну, квітучу, родючу і щедру. Помирали люди, молоді, здорові, яких можна було врятувати дуже просто: голодним потрібно було лише дати хліба. Та навіть не дати, а повернути.

Такими словами розпочалась година пам'яті мільйонів українців, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським режимом у 1932-1933 роках у сільській бібліотеці с.Мита. Коротку історію того страшного часу зачитала І.Дриль. Зі сльозами на очах присутні слухали зворушливі вірші у виконанні В.Дриля та А.Ільницької. В кінці заходу всі долучились до всеукраінськоі акціі "Запали свічку" та вшанували пам'ять жертв голодомору хвилиною мовчання. Присутні почули розповідь про жахливі роки, які спіткали весь народ. З великим болем глядачі слухали розповіді дітей. А також була  представлена виставка книг з малюнками про буремні події лихоліть.

25 листопада в бібліотеці-філії с.Росохач проведено годину-реквієм «Гірка сторінка історії», приурочену 85-им  роковинам Голодомору в Україні. Ведучі години-реквієм Одинак Галина та Мих Галина зачитали спогади очевидців Голодомору 1932-1933 рр.    Читець Вовкунович Стефанія декламували вірші про Голодомор. Бібліотекар бібліотеки-філії провела перегляд літератури біля книжкової виставки «Голодомор: терор Москви проти української нації».

Година пам'яті жертв голодоморів в Україні відбулася у бібліотеці с.Крушельниця. Згадали ті страшні роки, коли села заносили на "чорну дошку", коли за 5 колосків розстрілювали на місці, геноцид українського народу  - "скорботні жнива" назавжди буде в пам'яті людській, читали спогади очевидців тих 17 місяців Голодомору 1932 -1933 р. Присутні змогли оглянути книжкову виставку "Пам'ять про голодомор". Ця година  була спрямована на усвідомлення відповідальності один за одного, на об'єднання в єдиному просторі нашої пам'яті, щоб стати нацією, яка буде захищеною і безпечною на сотні  тисячі років вперед. У пам'ять про невинно загиблих запалили свічку, мовчали, молились і десь в душі ота свічка житиме вічно, як нагадування про міліони жертв геноциду. Діти декламували поезії про ті страшні часи - "Голодомор", "Я дякую Богу за хліб на столі", "Запалімо свічу у вікні", "Реквієм", "Та, що біжить по стерні", "Зроніть сльозу, бо ми не мали сліз", " Запали свічу", " Запалюй свічу, Україно!". Година пам'яті завершилась спільною молитвою.

"Голодомор 1932-1933 рр.- геноцид проти українців"- під такою назвою було проведено вшанування пам'яті жертв Голодомору в Сопітській книгозбірні. Бібліотекар Галина Павлишин виступила зі вступним словом. Вона розповіла учням про страшні роки трагедії українського народу. Ведучий Ігор Павлишин прочитав вірш "Свіча- пам'ять".  Денис Мазурик, Вікторія Цундер, Яна Мазурик та Олег Стемпіцький "Голодомор". Учні школи ознайомились з книжковою виставкою про страшну історичну катастрофу України "Голодомор- Незагоїна рана". Опісля заходу, учні запалили свічку і вшанували хвилиною мовчання жертв голодомору.

В с.Климець відбувся захід до дня голодомору "А пам'ять серця вічна". Участь в заході брали учні початкових класів. Також діяла книжкова виставка "Як би не голодомор".

В сільській книгозбірні с. Плав'я—Бринівки проведено годину памяті: «Голодомор 32—33рр.» На годину пам'яті були запрошені жителі села: Печій Єва Миколаївна,  Улич Ганна Петрівна, Яромій Олена Петрівна,  Блистів Єва Федорівна, Блистів Ольга Іванівна, Скільська Олександра Михайлівна, Качмар Дарія Іванівна.  Відтак було запалено свічку пам'яті і присутні вшанували хвилиною мовчання всіх  заморених голодом. В кінці всі присутні переглянули тематичну поличку: «Геноцид українського народу».

В книгозбірні с. Плав'я - Вадрусівка проведено годину пам'яті "Вони помирали на українських чорноземах". Із вступним словом до присутніх звернулась сільський бібліотекар Марія Гребович. Про жахіття голодомору розповіли вчителі Матковська М. Д. та Безуненко М. Б.   Присутні переглянули тематичну полицю "Голодомор - геноцид українського народу 1932 - 1933 рр."

В бібліотеці- філії с.Корчин відбувся вечір – реквієм до річниці Голодомору «Сльози Божої Матері». Ведучі: Рогова Вікторія, Курах Діана та Литвин Христина. Читець віршів: Дяків Наталія, Мельник Павлина, Дяків Роман. Роль матері зіграла Янко Христина та роль сина Дяків Роман. Сценка з «Марії» У. Самчука, ролі виконували: Корній - Яворський Богдан, Марія - Ставникович Богданна, Гнат - Борис Дмитро, Більшовик – Зварич Володимир. При останніх словах ведучих усі вийшли із запаленими свічками, вчитель української мови та літератури Ставникович Н.С. коротко розказала про історію українського людства під час голодомору. ?

Гірка сторінка історії. Під такою назвою в книгозбірні с.Завадка пройшла година - реквієм. Я зробила екскурс у найчорнішу сторінку історії України. Читала хвилюючі історичні факти, які нагадали учасникам про пекельні сторінки історії, написані болем багатьох українських селян. До глибини душі зворушив виступ Анни Пилипчак, яка поділилась спогадами своїх батьків, що справжньою катастрофою для України став голод 1932 - 1933 років, в результаті якого вимерли цілі регіони. Ярослав Марочканич піддав аналізу політичні причини, що призвели до геноциду українського народу, внаслідок злочинної діяльності радянської влади. Присутні переглянули тематичну полицю "Геноцид проти українців".

У Риківській книгозбірні відбулася година пам’яті “Голодомор 1932 – 1933 рр.” Було оформлено тематичну поличку “Голодомор 1932 – 1933 рр. – геноцид українського народу”. Захід проведено із учнями місцевої школи. Із вступним словом виступила сільський бібліотекар О. Гайванович, яка розповіла про ті страшні події голодомору. Учні розказували вірші про голодомор.  Година реквієм «Гірка правда історії», яку провела завідувач бібліотеки Орівської сільської бібліотеки філії №37, приурочену 85-річниці Голодомору. Зав. бібліотеки коротко розповіла про події 85-річної давнини, Голодомор 1932-1933 рр. Ведучі: Гресько Соломія, Криницька Аліна. Вони зачитували спогади очевидців пережитого Голодомору із сумом і опущеною головою, декламували вірші про Голодомор. Брали участь учні Орівської середньої школи І-ІІІ ст.: Коцкулич Ольга, Коцкулич Святослав, Гресько Мар`ян, Ямельницька Діана, Гуцило Роксолана, Ліщинський Іван, Ліщинська Марія, Думчак Божена і Хлиста Софія. Присутні переглянули книжкову виставку «Голодомор: події і факти» на фоні мелодії «Реквієм» Моцарта.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора