Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Сколівщині вшанували січовиків Карпатської України

Дата: 18.03.2018 16:28
Кількість переглядів: 895

Фото без описуСьогодні, 18 березня, на Верецькому перевалі   відбулись пам'ятні заходи, Фото без описуприурочені  79-річчю проголошення Карпатської України та  вшануванню пам'яті  карпатських січовиків.  Участь  в заходах взяли  голова  Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, голова Львівської обласної ради  Олександр Ганущин, очільники Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс та Тернопільської облради Віктор Овчарук, голова Сколівської районної ради Микола Романишин, перший заступник голови  Сколівської райдержадміністрації Ярослав Лепісевич, депутати Львівської обласної ради,  делегації  районів Львівщини на чолі з керівництвом,  військові, молодіжні  патріотичні організації, громадськість.

Фото без описуУчасники урочистостей поклали квіти та запалили лампадки до могил січовиків Карпатської України.

 

 

 

 

 

Фото без описуСпільною молитвою  пом'янули  січовиків Карпатської України  під час панахиди, яку відслужив о.Любомир Сапринюк.

Опісля відбулось скорботне віче, під час якого  виступили: голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, голова Львівської облради Олександр Ганущин, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс та голова  Тернопільської облради Віктор Овчарук.

Зокрема, звертаючись до присутніх, Олег Синютка наголосив: "Окупант немає віросповідання, немає національності. Окупант – це той хто ступив на нашу землю, тільки тому, що бачив в Україні слабку державу. Нам сьогодні треба демонструвати усьому світові і самим собі, що Україна вже не буде такою, як у 1939 році, ніколи не буде такою, як у 2014 році - щоб комусь хотілось зайти на нашу землю зі зброєю. Ніхто і ніколи нам не буде визначати, які свята святкувати і яких героїв вшановувати. На цьому меморіалі ми демонструємо світові нашу єдність, пам’ять і віру. Та ми не плачемо на могилах, ми єднаємось і гуртуємось. За три роки створили двохсотсорокатисячну армію - сильну і озброєну. Завдяки нашим героям сьогодні на Львівщині можемо спокійно жити, думати про розвиток держави. Тому що наша нація єдина і могутня".

Фото без опису  Фото без опису

 

Довідково: 15 жовтня 2017 року у селі Климець Сколівського району на Верецькому перевалі відкрили Меморіальний комплекс полеглим січовикам Карпатської України. Саме Верецький перевал – став місцем загибелі понад 600 патріотів, які героїчно боролись за незалежність української держави наприкінці 30-х років 20 століття. На Меморіальному військовому кладовищі спочиває 22 Героїв часу Карпатської України. У 90-х роках ХХ століття на Верецькому перевалі було встановлено символічний меморіальний знак. Роботи з пошуку та перепоховання українських героїв розпочали у 2008 році пошуковці меморіально-пошукового підприємства «Доля», що при Львівській обласній раді. Саме завдяки їх наполегливій багатоденні праці вдалося віднайти останки січовиків Карпатської України.Пошуки героїв Карпатської України продовжуються. 

Фільм-хроніку про трагічні події 1939 року можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=bHnulrI-qWU


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора