Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Тільки офіційне оформлення трудових відносин забезпечує найманому працівникові підтвердження трудового та страхового стажу, державні гарантії й соціальний захист, передбачені законодавством

Дата: 23.01.2017 16:28
Кількість переглядів: 596

Законом України від 21.12.2016 № 1801-VIІІ «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (стаття 8) визначено, що  розмір заробітної плати не може бути меншим за мінімальний, а саме:

·                              у місячному розмірі: з 1 січня – 3200 гривень;

·                              у погодинному розмірі: з 1 січня – 19,34 гривні.

 Мінімальна заробітна плата ? це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці (ст. 95 Кодексу законів про працю України).

Інформуємо, що:

  • Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов’язаний  провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно із заробітною платою.
  • Якщо ж працівник не виконав місячну норму праці, перебував у відпустці, на лікарняному, працює неповний робочий час  тощо, то оплата його праці проводиться пропорційно виконаній нормі праці.
  • розміри заробітної плати та посадових окладів будуть визначатись у співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб у 2017 році становить (ст.7 Закону України від 21.12.2016 № 1801-VIІІ «Про Державний бюджет України на 2017 рік»): з 1 січня - 1600 гривень, з 1 травня – 1684 гривні, з 1 грудня - 1762 гривні.

Важливо знати!

Якщо Ви маєте намір знайти роботу за сприяння державної служби зайнятості – це надасть можливість роботодавцю, який Вас прийняв на роботу,  отримати компенсацію витрат у розмірі єдиного соціального внеску.  Цей внесок  нараховується у розмірі 22% від заробітної плати. Тобто, якщо Ваша зарплата становить 3200 грн., то роботодавцю відшкодовуватиметься 704 грн. єдиного соціального внеску щомісячно.

Компенсація надається роботодавцю за умови, якщо Ви є особою з числа недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці та  працевлаштовані на новостворене робоче  місце, або роботодавець веде діяльність у пріоритетних галузях економічної діяльності.

Компенсація роботодавцю виплачуватиметься службою зайнятості

упродовж 12 місяців з дня працевлаштування.

Звертаємо увагу!

  • Керівники установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери з метою недопущення „зрівнялівки” в розмірах заробітної плати зобов´язані забезпечити в межах фонду оплати праці диференціацію заробітної плати працівників, які отримують її  на рівні мінімальної, за рахунок встановлення доплат, надбавок, премій залежно від складності, відповідальності  та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його праці.
  • Підвищення мінімальної заробітної плати не може бути підставою для звільнення. Водночас відповідно до статті 32 КЗпП у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці (систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших) працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.
  • Статтею 56 КЗпП передбачено, що за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

 

Наголошуємо:

 

Отримання заробітної плати в «конвертах» – це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівників, зокрема:

  • права на відпустку, у т. ч. у зв’язку з вагітністю і пологами;
  • права на оплату листка непрацездатності;
  • права не працювати у вихідний чи святковий день;
  • права на оплату періоду участі в екзаменаційній сесії;
  • права на виплату вихідної допомоги при звільненні з роботи;
  • права на призначення пенсійного забезпечення залежно від страхового стажу;
  • права на збільшений розмір допомоги з безробіття відповідно до заробітку за останнім місцем роботи;
  • права на отримання ваучеру на навчання особам старшим 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років;
  • права на одержання кредиту в банківських установах;
  • права на допомогу у разі отримання травми на виробництві тощо.

Працюймо легально!

Скажімо тверде «Ні» – зарплаті в «конвертах»!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора