Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як провести атестацію робочих місць за умовами праці?

Дата: 20.06.2019 16:24
Кількість переглядів: 537

Фото без описуАтестація робочих місць за умовами праці (надалі — АРМУП) проводиться на підприємстві відповідно до вимог таких нормативних актів:

1.      Постанова Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 р. № 442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» (далі — Постанова № 442-92).

2.      Накази Міністерства праці та соціальної політики України:

а)       від 01 вересня 1992 р. № 41 «Про затвердження методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці» (далі — Методичні рекомендації з проведення АРМУП);

б)      від 27 листопада 1992 р. № 06-41-48 «Про затвердження Інструкції щодо заповнення Карти умов праці при проведенні атестації робочих місць» (далі — Інструкція).

Зокрема, у Постанові № 442-92 визначено мету проведення АРМУП, частоту її проведення, відповідальність роботодавця за порушення термінів і методики проведення АРМУП.

У Методичних рекомендаціях з проведення АРМУП деталізуються етапи її проведення, заходи роботодавця, формування комісії, яка аналізує виробничі процеси, складає перелік робочих місць та визначає наявність на них шкідливих і небезпечних виробничих факторів та організовує проведення санітарно-гігієнічних досліджень цих факторів для встановлення класу умов праці, проводить хронометраж робочого часу зайнятості працівника під впливом цих факторів.

За результатами атестації відповідно до вимог Інструкції заповнюється Карта умов праці, з якою повинні бути ознайомлені працівники, на робочих місцях яких проведено АРМУП, а також комісією визначаються згідно з вимогами ст. 7 Закону України «Про охорону праці» види і розміри пільг і компенсацій, які встановлюються працівникові залежно від класу умов праці та ступеня дії шкідливих факторів.

Виписка з наказу по підприємству про підбиття підсумків АРМУП повинна бути внесена у трудову книжку працівника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора