Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Утримання осіб літнього віку їхніми родичами – це важливий обов’язок для їхніх молодших родичів

Дата: 24.06.2019 16:18
Кількість переглядів: 539

Про це розповідає Марія Николаїшин – директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  Пані Маріє, розкажіть, будь ласка, чим зумовлена наша розмова? Останнім часом до нашого центру звертаються багато громадян, які хочуть дізнатися, чи мають вони право на утримання від своїх дітей та внуків. Тому думаю, що ця консультація стане у пригоді особам літнього віку, а  їхніх дітей, внуків та правнуків заставить задуматися над тим, що вони мають обов’язок перед своїми рідними. Так, повнолітні дочка й син зобов'язані утримувати батьків, які непрацездатні та потребують матеріальної допомоги. Окрім цього, у разі хвороби чи інвалідності батьків вони зобов’язані брати участь у витратах на їхнє лікування.

Ви теж згадували про те, що внуки та правнуки мають обов’язок перед своїми родичами. Розкажіть  про це.

Повнолітні внуки та правнуки зобов'язані утримувати непрацездатних бабусю, дідуся, прабабу й прадіда, котрі потребують матеріальної допомоги у разі, коли у них немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні внуки, правнуки можуть надавати матеріальну допомогу. Зауважу, якщо діти, внуки чи правнуки добровільно не хочуть допомагати своїм родичам, утримувати їх, тоді можна  у судовому порядку вимагати сплати аліментів.

А чи є випадки, коли діти можуть бути звільнені від сплати аліментів?

Так, звичайно, у випадку, коли  мати чи батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає. А у разі, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків, тоді діти можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати їх та брати участь у додаткових витратах. Також наголошу, що й повнолітні падчерка, пасинок зобов'язані утримувати непрацездатних мачуху, вітчима, якщо вони потребують матеріальної допомоги і, що не менш важливо, якщо вони надавали падчерці, пасинкові систематичну матеріальну допомогу не менш як п'ять років за умови, що падчерка, пасинок можуть надавати матеріальну допомогу. Цікаво й те, що стаття 271 Сімейного кодексу України  визначає ще одне коло суб’єктів, яких особа має утримувати: це непрацездатні родичі та інші особи, з якими вона проживала не менш як п'ять років однією сім’єю до досягнення повноліття. Наголошу, що цей обов'язок виникає, якщо у того, хто потребує матеріальної допомоги, немає дружини, чоловіка, повнолітніх дочки, сина, братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання.

        У разі необхідності звернутися за допомогою з цього питання Ви можете до спеціалістів бюро правової допомоги – відділів цього центру. Фахівці бюро приймають за адресою: м. Скроле,  вул. Чайківського, 6. Центр знаходиться за адресою: м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1а.  Прийом громадян здійснюється з 8.00 до 17.00.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора