Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вплив страхового стажу та величини заробітної плати на розмір пенсії

Дата: 20.01.2017 16:08
Кількість переглядів: 1129

Формула розрахунку пенсії встановлює пряму залежність розміру пенсії від страхового стажу та заробітку.

Починаючи з 1 січня 2004 року Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» введено термін «страховий стаж» - період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

В разі, коли працівнику нарахована заробітна плата на рівні, або більше законодавчо встановленого мінімального розміру, з якої сплачено єдиний соціальний внесок, то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць береться для обчислення пенсії.

Якщо сума нарахованої заробітної плати менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі.

Таким чином, чим більший страховий стаж та заробіток, з якого сплачений єдиний соціальний внесок, тим більша пенсія буде в майбутньому!

Якщо найманому працівнику офіційно виплачується мінімальна заробітна плата з якої сплачується єдиний соціальний внесок, а решта заробітку видається неофіційно – то з неофіційного   заробітку   єдиний   соціальний

внесок не сплачується і, як наслідок, він не враховується для призначення чи перерахунку

пенсії, позбавляє   права   на отримання соціальних пільг та виплат гарантованих державою (допомоги у випадку безробіття, оплати «лікарняного»).

У результаті людина втрачає значну частку майбутньої пенсії.

Відповідно до статті 28 Закону за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Розмір пенсії залежить від одержуваної особою заробітної плати та наявного страхового стажу.

Своєчасна і повна виплата заробітної плати працівникам та повна сплата платежів по єдиному соціальному внеску – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально   захищеним.

Змусити роботодавців чесно платити заробітну плату можна лише при участі самих працівників.

Необхідно вже зараз відстоювати свої конституційні права - вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати єдиного соціального внеску з усієї суми отриманого заробітку.

Кожна застрахована особа може самостійно перевірити правильність нарахування та своєчасність сплати єдиного соціального внеску своїм роботодавцем, одержати інформацію про нараховану заробітну плату в Реєстрі застрахованих осіб.

Для цього необхідно звернутися в органи Пенсійного фонду України абопри наявності електронно-цифрового підпису зареєструватись на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.qov.ua).

Більш детальну інформацію можна отримати на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України (www.pfu.qov.ua), на сторінці в соціальній мережі facebook або за телефоном гарячої лінії 255 38 97

Довідково:

Розмір мінімальної заробітної плати становить: з 1 січня 2017 року – 3200 грн.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора