Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги фермерів: затверджена типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства

Дата: 28.05.2019 16:02
Кількість переглядів: 651

Фото без опису14 травня набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.04.2019 № 177 «Про затвердження типової форми договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства». Про це інформують у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА.  

З текстом наказу та типовою формою договору (декларації) можна ознайомитись за посиланням.

Зазначимо, що Законом України від 31.03.2016 № 1067 «Про внесення змін до Закону України «Про фермерське господарство» щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» створено законодавче підгрунтя  для трансформації особистих селянських господарств у сімейні фермерські господарства та надано можливість створювати фермерські господарства як у статусі юридичної особи, так і у статусі фізичної особи-підприємця та введено новий статус для обох категорій підприємців – сімейне фермерське господарство, тобто діяльність таких господарств має базуватись на праці виключно членів однієї сім’ї.

Особливості створення сімейних фермерських господарств без статусу юридичної особи встановлені ст. 8-1 Закону України «Про фермерське господарство». Таке господарство організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім'ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

Якщо сімейне фермерське господарство створюється однією особою, його установчим документом є декларація про створення сімейного фермерського господарства, що складається у простій письмовій формі, тобто без нотаріального посвідчення.

У випадку створення сімейного фермерського господарства двома і більше членами сім'ї, установчим документом буде договір про створення сімейного фермерського господарства, який має бути посвідчений нотаріально за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства його голова має зареєструватися як фізична особа - підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу - підприємця в порядку, встановленому законом.

Світовий досвід показує, що основу аграрного сектору країн з розвинутою ринковою економікою становлять саме малі та середні сільськогосподарські товаровиробники – фермерські господарства сімейного типу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора