Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про відчуження та успадкування фермерського господарства

Дата: 24.06.2020 16:58
Кількість переглядів: 447

Фото без описуСпілкуємося із Русланом Фурдзином - головним спеціалістом відділу «Бориславське бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Він дасть відповіді на питання, які стосуються відчуження та успадкування фермерського господарства.  

.

Пане Руслане, скажіть будь ласка, що входить до складу фермерського господарства?

Фермерське господарство - це цілісний майновий комплекс, який включає майно, котре передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов’язання.

Чи може бути відчужене фермерське господарство?

Фермерське господарство може бути відчужене на підставі цивільно-правових угод.  Важливо те, що відчуження може відбутися за рішенням усіх членів цього господарства. Причому новими власниками можуть бути як громадяни України, котрі мають право на створення фермерського господарства, так і юридичні особи України, які ведуть товарне сільськогосподарське виробництво.

Чи треба реєструвати Статут придбаного фермерського господарства?

Так, громадяни, які придбали майно фермерського господарства як цілісного майнового комплексу, подають  на державну реєстрацію Статут фермерського господарства. Це передбачено у частині другій статті 22 Закону України «Про фермерське господарство».

Який чином відбувається успадкування фермерського господарства?

Успадкування фермерського господарства, як і будь –якого іншого спадкового майна, здійснюється за заповітом або за законом.

Чи підлягає поділу на частини земельна ділянка між спадкоємцями, які успадковують фермерське господарство? Так, земельна ділянка підлягає поділу між спадкоємцями, які успадковують фермерське господарство. Водночас наголошую: у випадку, якщо в результаті поділу земельної ділянки утвориться хоча б одна земельна ділянка, яка буде менша мінімального розміру, що встановлений для конкретного регіону, тоді такий поділ не можливий. Скажімо, для Львівщини, Івано-Франківщини, Закарпаття, Тернопільщини та Буковини мінімальний розмір  земельних ділянок, які утворюються в результаті поділу земельної ділянки фермерського господарства, що успадковується, становить 2 гектари. А ось для Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей  - 7 гектарів.

Ми і надалі продовжимо серію наших консультацій у сфері земельних правовідносин. А наразі нагадуємо, що консультація надана у рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України».

Разом з тим, інформуємо, що для отримання:  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

*зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги), на гарячу лінію: 0800 21 31 03

* надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти: е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

*skype: Сколівське бюро правової допомоги

*залишивши своє звернення у скриньці для звернень громадян. Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сколе,  вул. Чайківського, 6.

*Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора