Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Які пільги має дитина ВПО, яка проживає на підконтрольній території

Дата: 04.06.2020 13:35
Кількість переглядів: 398

Фото без описуДіти з числа внутрішньо переміщених осіб – це діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, як це зазначено у Законі України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Законодавством України передбачено для них ряд пільг. Про деякі з них розповідає сьогодні наша гостя - директор  Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин.

Пані Маріє, скажіть будь ласка, з чого розпочнемо аналіз соціальних гарантій? Про які пільги йде мова?

Важливим є той факт, що опіка держави над дітьми із числа внутрішньо переміщених осіб розпочинається практично із їхнього народження. Так, за рахунок держави передбачено забезпечення дитячим харчуванням дітей грудного віку та дітей другого року життя. Це зазначено у частині третій статті 33 Закону України «Про дошкільну освіту» та у частині другій статті 4 Закону України «Про дитяче харчування». Окрім того, гарантовано безкоштовне харчування дітям, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності. Це урегульовано частиною десятою статті 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб").

Які ще пільги передбачені для такої категорії осіб?

Ще такі  державні соціальні гарантії передбачені для дітей з числа ВПО:

 -влаштування у дошкільні та  загальноосвітні навчальні заклади. Причому, прийом таких дітей до дошкільних навчальних закладів здійснюється без попередньої електронної реєстрації, тобто без так званої електронної черги;

- безкоштовний відпочинок. Діти з числа дітей ВПО мають право на відпочинок за рахунок держави, місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством. Це передбачено у статі 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

А чи мають такі діти пільги на навчання під час здобуття ними вищої освіти?

Діти з числа ВПО мають певну підтримку й під час здобуття ними вищої освіти. Так, частиною 15 статті 44 Закону України «Про вищу освіту» дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи, гарантовано державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти.

Чи є вікове обмеження для дитини, яка бажає отримати таку підтримку? 

Важливо те, що така підтримка передбачена не довше, ніж до досягнення особою двадцятитрьохрічного віку. Звертаю увагу, що надання державної цільової підтримки державним (комунальним) закладом професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти припиняється також у разі надання здобувачу освіти академічної відпустки.

Куди необхідно звернутися для отримання державної цільової підтримки?  Для отримання державної цільової підтримки особі необхідно звернутися до керівника відповідного професійно-технічного або вищого навчального закладу із заявою, складеною в довільній формі. У ній повинні бути  зазначені конкретні види державної цільової підтримки, на які особи претендують. 
До заяви варто додати завірену в установленому порядку копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Розкажіть будь ласка детальніше про види такої державної цільової підтримки.

Надається така державна цільова підтримка у вигляді:

  • повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • соціальної стипендії;
  • безоплатного забезпечення підручниками;
  • безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  • безоплатного проживання в гуртожитку;
  • інших заходів.

А чи може особа отримати таку державну цільову підтримку, якщо вона уже попередньо скористалася нею, здобуваючи вищу освіту у державному чи комунальному вищому навчальному закладі?

Так, може. Однак за умови, якщо вона за станом здоров’я втратила можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією. Це має бути підтверджено висновком медико-соціальної експертної комісії.

А у сфері надання житлово-комунальних, чи передбачені для дітей з числа ВПО пільги? 

Також для дітей з числа ВПО  постановою КМУ «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» передбачено надання щомісячної адресної грошової допомоги.

Вона надається таким внутрішньо переміщеним особам:

- які перемістилися з тимчасово окупованих територій, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення;

-житло яких зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції або заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації;

- їх дітям, які народилися після дати початку проведення антитерористичної операції, тимчасової окупації або заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та взяті на облік у структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж на шість місяців. Зазначу, що грошова допомога внутрішньо переміщеним особам призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди у довільній формі про виплату йому грошової допомоги від інших членів сім’ї.

У якому розмірі виплачується ця допомога для дітей?

Для дітей вона виплачується  у таких розмірах:

- для дітей, осіб, які досягли 18-річного віку та продовжують навчання за денною формою в закладах освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної) або вищої освіти, до закінчення таких закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, - 1000 гривень на одну особу (члена сім’ї);

- для дітей з інвалідністю - 130 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Наголошую, що загальний розмір допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 3000 гривень, для сім’ї, до складу якої входить одна особа з інвалідністю або дитина з інвалідністю, - 3400 гривень, для багатодітної сім’ї - 5000 гривень. Загальний розмір допомоги на сім’ю, до складу яких входять двоє і більше осіб з інвалідністю (дітей з інвалідністю), максимальним розміром не обмежується.

Куди звертатися для отримання такої допомоги?

Для призначення щомісячної адресної допомоги слід звернутися до органу соціального захисту населення.

Ми Вам розповіли про деякі державні соціальні гарантії для дітей з числа внутрішньо переміщених осіб.

У подальших публікаціях ми продовжимо консультації на цю тему від Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А наразі нагадуємо нашим читачам, що  звернутися за допомогою з цього питання Ви можете до бюро правової допомоги – відділу цього центру. Фахівці бюро приймають за адресою:  м. Сколе, вул. Чайковського, 6. Центр знаходиться за адресою: м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1а. Прийом громадян здійснюється з 8.00 до 17.00. Ви також можете звертатися в інший зручний для Вас спосіб:

 *зателефонувавши:  066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги)

 * надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти:

е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

skype: Сколівське бюро правової допомоги

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора