Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Соціальну підтримку незахищених верств населення посилять

Дата: 03.06.2020 09:41
Кількість переглядів: 156

Сьогодні Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб». Законом передбачено збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, яка призначається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», з 2 до 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а на дітей з інвалідністю - до 3,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Крім того, Законом розширено коло осіб, які матимуть право на призначення державної соціальної допомоги на догляд за особами з інвалідністю з дитинства та за одинокими особами, які досягли 80-річного віку, які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Державна соціальна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за рахунок коштів Державного бюджету України.

Водночас, Законом встановлено допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» на здобуття економічної самостійності малозабезпеченій сім’ї, яка надається у вигляді одноразової безвідсоткової поворотної фінансової допомоги непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності. Порядок надання такої допомоги, її розмір та умови повернення визначатиме Кабінетом Міністрів України. При цьому, непрацюючою працездатною особою визнаватиметься особа працездатного віку з числа членів малозабезпеченої сім’ї, яка за станом здоров'я здатна до активної праці і не працює, не служить, не здобуває освіту за денною формою у закладах повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.

Законом внесено зміни до Закону України «Про зайнятість населення», якими розширено коло осіб, які потребують додаткового сприяння у працевлаштуванні, зокрема, доповнено цей перелік непрацюючими працездатними особами з числа членів малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям. Зазначені зміни дозволять посилити соціальну підтримку малозабезпечених сімей, сімей які виховують дітей над якими встановлено опіку чи піклування, дітей з інвалідністю, одиноких осіб, які досягли 80-річного віку і які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду тощо.

Зазначений нормативний акт набуває чинності з 01 липня 2020 року за винятком окремих положень, які набирають чинності з моменту опублікування Закону.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора