Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рекомендації щодо використання особистісного ресурсу в подоланні складних життєвих ситуацій

Дата: 22.05.2020 17:43
Кількість переглядів: 567

Фото без описуЖиттєдіяльність людини в сучасному суспільстві в умовах постійних змін пов’язана з подоланням складних життєвих ситуацій, що вимагає використання власних внутрішніх ресурсів. Адже саме у важких життєвих ситуаціях переживаючи певні труднощі людина не завжди має змогу звернутися до психолога за допомогою.

      В таких випадках вона самостійно намагається подолати життєві ситуації, впоратися з труднощами, використовуючи власні ресурси. Уміння справлятися з труднощами запорука збереження свого психічного здоров’я і ефективного виходу з складних життєвих ситуацій, які нас спіткають.

         Тому для того, щоб досягти результату розглянемо рекомендації щодо використання особистісного ресурсу в подоланні складних життєвих ситуацій:

  1. Коли людина переживає складні життєві ситуації, старається самоізолюватись. Цього робити не потрібно, адже соціальна підтримка вкрай важлива і є потужним ресурсом в подоланні складних життєвих ситуацій.
  2.  Проаналізуйте ситуацію з різних точок зору, можливо ви перебільшуєте. Старайтесь знайти найбільш об’єктивну оцінку ситуації. 
  3. Уважно поставтесь до своїх переживань, чесно дайте відповідь до своїх почуттів.
  4. Проявляти свої почуття – це не є погано, а навпаки. Не варто ігнорувати свої емоційні потреби.
  5. Продовжуйте займатися повсякденними справами.
  6. Не втрачайте перспективу, вдосконалюйтесь, досягайте нових цілей. Уявіть своє життя через 5 чи 10 років, це допоможе зосередитись на важливих життєвих векторах.
  7. Знайте свої цінності. Для більшості людей важливими сферами життя є сім’я, Бог, робота, турбота про здоров’я, хоббі та інші. Зрозумійте для себе, що саме є цінністю і сенсом в кожній з важливих сфер. Наприклад щодо сім’ї цінністю може бути взаємна підтримка і спільний час разом, у роботі – фаховість, постійне вдосконалення, служіння. Творіть своє життя згідно своїх цінностей.
  8. Проявляйте турботу до себе. Потрібен час і що вкрай важливо зусилля для відновлення після переживання стресової чи важкої ситуації.
  9. Стежте за своїм фізичним здоров’ям: добре харчування, режим сну, відпочинок.

            Зумівши пережити складні життєві ситуації людина не тільки позбавляється від негативу, але й самореалізується і зміцнює психологічну стійкість та опірність. Набутий досвід дозволяє людині переглянути власне життя та віднайти його сенс.  

                                              Практичний психолог, працівник Сколівського територіального  центру соціального обслуговування(надання соціальних послуг) Ананьєва Ірина Тарасівна, яка діє в рамках проекту Міжнародною організацією з міграції (IOM Ukraine) проекту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхній сімей, що фінансується Європейським Союзом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора