Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Стрес. Способи впоратися зі стресом

Дата: 23.05.2020 18:39
Кількість переглядів: 1582

 Фото без опису  Щодня людина потрапляє в ситуації, які можуть спровокувати  стрес. Сам по собі стрес не є поганим, це реакція організму на подразник ззовні, загрозу. Переживати стрес означає протидіяти небезпечним для особи впливам, шукати вихід з існуючої загрозливої ситуації. Тому це нормальна реакція здорової людини, захисний механізм організму. Потреба адаптуватись змушує людей опанувати обставини, відтак вирішувати що робити в тій чи іншій ситуації.    Існує поняття еустресу- свого роду «корисного стресу». У випадку якогось виклику, зміни обставин чи ролей - людина мобілізує свої ресурси та сили і справляється  з викликом чи зміною. Це дає відчуття впевненості, особа підвищує свою стресостійкість. Прикладом еустресу є такі життєві ситуації: одруження, народження дитини, вступ у ВУЗ, вдалий захист диплому та інші.

Протилежним до еустресу є поняття дистресу – ситуації коли дія стресора чи подразника є надмірною, такою яка перевищує ресурси особи щоб справитись. Під час дистресу подразник є тривалим та інтенсивним, та має різко негативний вплив для особи. Це означає що здатність до адаптації та ресурси організму не є безмежними у ситуаціях стресу, тому так важливо вміти справлятись зі стресом.

     Тому розглянемо прості способи справляння зі стресом:

  • Тимчасово відокремте себе від стресу. Знайшовши ситуацію, яка найбільше вас виснажує, відділіться від неї як найбільше. Це зовсім не означає, що потрібно уникати проблему дистанціюватись від проблеми в голові, на рівні думок;
  • Поставтеся до стресу, як до джерела енергії. Мисліть позитивно.  Сприймайте проблему, як виклик. Спробуйте сприйняти негативні події як позитивну.
  • Не думайте про минулі дії, як про поразку, вважайте їх стимулом до задуманого.
  • Не догоджуйте всім, це не реально, іноді приділяйте увагу собі. Займіться улюбленою справою, почитайте  книгу.
  • Правильне збалансоване харчування, режим сну, пасивний і активний відпочинок допоможе відновитись та наповнитись позитивними емоціями, життєвими силами та ресурсами.
  • В стані стресу можете звернутися за допомогою і підтримкою до інших.

      Підтримка друзів чи родичів, фахова допомога психолога – може стати       помічною. Це дасть відчуття що ви не самі, і що окрім власних, внутрішніх ресурсів, існують зовнішні ресурси і джерела підтримки.

  • Надання допомоги іншим. За допомогою підтримки інших ви набуваєте сили.

Отже зі стресом можна впоратися. Він може бути корисним. Але зустріч з загрозами стимулюють нас замислюватися над життям, виробляти в собі психологічну стійкість, волю та бажання постійно удосконалюватися.

                               Практичний психолог, працівник Сколівського територіального  центру

соціального обслуговування(надання соціальних послуг) Ананьєва Ірина Тарасівна, яка діє в рамках проекту Міжнародною організацією з міграції (IOM Ukraine) проекту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхній сімей, що фінансується Європейським Союзом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора