Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги суб'єктів господарювання роз'яснення Держпродспоживслужби щодо запровадженого Урядом на час карантину державного регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товари протиепідемічного призначення

Дата: 18.05.2020 20:44
Кількість переглядів: 325

Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», якою тимчасово запроваджується державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення. Держпродспоживслужбою підготовлено відповіді на найбільш поширені запитання від суб’єктів господарювання і громадян щодо процедури декларування цін.

Коли Постанова набирає чинності та протягом якого періоду часу діятиме?

Відповідно до пункту 3 Постанови вона набирає чинності через десять днів з дня її опублікування і діє до закінчення карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Постанову було опубліковано 08.05.2020 у газеті «Урядовий кур’єр» № 87, а отже 18.05.2020 вона набирає чинності.

Які саме товари підлягають декларуванню?

Постановою затверджено вичерпні переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість та товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зміна цін на які підлягатиме декларуванню. На включені до переліку лікарські засоби декларування зміни роздрібних цін здійснюється за торговими назвами препаратів.

В якому випадку суб’єкт господарювання повинен декларувати зміну ціни?

З моменту набрання чинності Постановою, якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація товарів, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення, та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постановою, виникатиме обов’язок декларування зміни цін. У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни.

Чи повинен суб’єкт господарювання декларувати зміну оптово-відпускних цін?

Ні. Декларуванню підлягає лише зміна роздрібних цін.

Чи потрібно декларувати зміну роздрібної ціни станом на 18.05.2020?

Ні, не потрібно. Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання у разі збільшення роздрібної ціни на товар, що реалізується, порівняно з роздрібною ціною на дату набрання чинності Постановою.

Чи потрібно декларувати збільшення роздрібної ціни менше ніж на 5 відсотків?

Ні. Декларуванню підлягають ціни, що підвищуються на 5 відсотків і більше.

Коли можна застосовувати задекларовані роздрібні ціни?

Відповідно до вимог Постанови початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотку їх підвищення, а саме:

у разі підвищення цін на 15 відсотків і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;

у разі підвищення цін на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, ? застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування;

у разі підвищення цін на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, ? застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.

Збільшилась ціна більше ніж на 5 відсотків внаслідок закінчення строку дії знижки. Чи потрібно декларувати зміну цін?

 Ні, не потрібно. У випадках, коли зростання цін відбулося внаслідок закінчення строку дії знижок, декларувати зміну цін не потрібно. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5 і більше відсотків, що діяла до запровадження знижки.

Як відбуватиметься процедура декларування зміни роздрібних цін?

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюватиметься в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт за посиланням https://price.consumer.gov.ua (посилання стане активним з 18 травня 2020 року).

Коли інформація про задекларовані зміни цін потраплятиме до Реєстру роздрібних цін на товари?

 Після успішної реєстрації даних, відомості одразу вноситимуться до Реєстру роздрібних цін на товари в автоматичному режимі без участі посадових осіб Держпродспоживслужби.

Хто матиме доступ до Реєстру роздрібних цін на товари?

Держпродспоживслужба розмістить Реєстр роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті та забезпечить вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до його відомостей.

Де можна ознайомитися з Реєстром роздрібних цін на товари?

З Реєстром роздрібних цін можна буде ознайомитися на офіційному сайті Держпродспоживслужби за посиланням https://declaration.consumer.gov.ua.

Чи є порушенням застосування роздрібних цін, підвищених на 5 і більше відсотків після набрання чинності Постановою, без дотримання процедури декларування?

Так. З 18.05.2020 реалізація товарів, що мають істотну соціальну значущість, товарів протиепідемічного призначення, переліки яких затверджено Постановою, за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Яка відповідальність передбачена за недотримання процедури декларування роздрібних цін?

До суб’єктів господарювання, які допустять зазначене порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення».

Також громадяни (фізичні особи-підприємці) і посадові особи суб’єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора