Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Негативні емоції. Як з ними справитись?

Дата: 30.04.2020 10:55
Кількість переглядів: 1553

Фото без описуНапружений та швидкий ритм нашого життя призводить до збільшення негативних емоцій, які формують виражений ди-стрес. Ми за своєю індивідуальністю, типом темпераменту та в силу свого особистого досвіду по – різному ставимось до проблем та ситуацій. Часом наше сприйняття ситуації може викликати і негативні емоції. Коли ми говоримо про негативні емоції, то маємо на увазі не саму їх якість, тому що всі без виключення емоції є добрі і важливі. Емоції сигналізують нам про те, що відбувається, відображаючи наше ставлення до ситуації та задоволення чи не задоволення психологічних потреб. Наприклад, особисті межі, безпека, відчуття, що ми є цінні та важливі, потреба в прив’язаності та інші. Тому коли ми кажемо негативні емоції, то швидше маємо на увазі ті, які нам відчувати зазвичай не комфортно – тривога, страх, злість, смуток та ін. Нажаль, позбутися від негативних емоцій та стресових ситуацій –  практично неможливо. Але вчитись змінювати ставлення до ситуацій – можливо. Тому розглянемо прості способи справляння з негативними емоціями:

  • Дайте місце емоції. Будьте уважні до ситуацій в яких ви відчуваєте негативні емоції. Назвіть емоцію, наприклад: «Це злість», «Смуток», «Тривога» чи ін. Спробуйте оцінити силу емоції від 0 до 10. Що в той момент промайнуло у вашій голові? Іншими словами якого значення ви надали тій ситуації?
  • Спілкуйтеся конструктивно. Часом градус емоцій може бути високим, і ми не контролюємо потік негативних емоцій, і як наслідок можемо спілкуватись не конструктивно. Спочатку потрібно поміркувати, що є причиною спалаху і чи воно є суттєво в даній ситуації. Якщо суттєво, то потрібно повідомити у конструктивній формі. Для цього поділіться своїми відчуттями та значенням ситуації для вас використовуючи Я-повідомлення. Наприклад: «Я відчуваю злість, бо це порушує мої межі», чи «Мені сумно чути це, бо для мене важливо…».
  • Піклуйтеся про себе. Дуже часто негативна енергія накопичується у вашому серці, голові впродовж тривалого часу. А це неправильно! Тому що врешті решт вона вийде назовні. Тому в асертивний спосіб (тобто в спосіб який не порушує меж іншої людини) дозвольте собі ділитись своїми емоціями з іншими. Також використовуйте інші способи емоційного відреагування наприклад ведення щоденника.
  • Погляньте під іншим кутом. Подумайте, як по-іншому можна глянути на ситуацію. Можливо був час коли ви в інший спосіб відреагували б. Як ваш друг би ставився до цього? Якого значення б він надав?
  • Дбайте про свої ресурси. Коли ми повні сил та енергії, нам легше справлятись з викликами та стресовими ситуаціями. Натомість коли ми виснажені, ми схильні в більш песимістичніший і негативний спосіб оцінювати ситуацію. Тому практикуйте те що приносить вам задоволення, радість, з’ясуйте які щоденні активності наповнюють вас.
  • Вивільнення емоцій. Ми часто це робимо на оточуючих людей, які « попадають під гарячу руку», але це неприємно і може впливати на побудову стосунків. Інші можуть відсторонюватись у відповідь на надмірну емоційну реакцію. Тому використовуйте дихальні вправи. Зробіть кілька усвідомлених вдихів. Це допоможе знизити градус емоцій, і дозволить в конструктивний спосіб комунікувати.

                               Практичний психолог, працівник Сколівського територіального  центру соціального обслуговування(надання соціальних послуг) Ананьєва Ірина Тарасівна, яка діє в рамках проекту Міжнародною організацією з міграції (IOM Ukraine) проекту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхній сімей, що фінансується Європейським Союзом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора