Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рекомендації батькам щодо спілкування з дітьми про коронавірус

Дата: 29.04.2020 10:52
Кількість переглядів: 613

Фото без опису  Під час епідемії найбільш вразливою категорією населення є діти. Чому саме діти? – подумаєте ви. А тому що дітям важко пристосуватися до незрозумілих їм умов, які призводять до тривоги і відчуття страху. Нерозуміння ситуації може пригнічувати дитину. Діти прагнуть зрозуміти зміни, які відбуваються навколо них. Так, як вони опинилися в незвичній для себе ситуації, а саме: порушення звичного режиму, втрата взаємодії з іншими дітьми, зміна форми навчання, спільної дозвіллєвої діяльності. Це все може призводити до  переживань. Як потрібно діяти, щоб допомогти дитині подолати їх?

   Батькам важливо доступно  і відповідно до віку розповісти дитині, про те, що відбувається, щоб заспокоїти. Тому пропоную кілька рекомендацій:

  • Спробуйте дослідити, що відчуває дитина в ситуації з епідемією. Поясніть дітям, що ви їх розумієте, що це нормально інколи відчувати страх, сум, розгубленість. Обговорюйте з дитиною про її почуття під час карантину. Цікавтесь через, що вона найбільше засмучується, що її лякає. А також, що приносить радість в часі карантину.  
  • Поговоріть з дитиною про епідемію. З’ясуйте, що дитина вже знає про хвороби чи віруси. Розкажіть дітям, що люди часом хворіють. Є лікарі, які стоять на захисті нашого здоров’я і вони знають, як вилікувати ту чи іншу хворобу.
  • Помічними батькам у поясненні можуть бути наочні матеріали. Чудовим способом буде дитяча книга про коронавірус, яка в доступній спосіб відображає і пояснює дитині про пандемію. Посилання на книгу залишаю тут---

                   artbooks.uaCoronavirus_eBookForChildren.pdf

 

  • Приділяйте увагу питанню безпеки та захисту. Розкажіть дитині про те, як ви дбаєте про неї і що дитина може робити сама, щоб захистити себе. Це допоможе дитині відчути підтримку та безпеку. 
  • Сконцентруйтеся на сьогоденні. Поясніть дитині, що треба сприймати кожен день таким яким він є. Пограйте з дітьми звичними іграми до епідемії.
  • Дайте дитині відчуття відповідальності. Обговоріть з ними дії, які вони може виконувати відповідно до свого віку. Домашні справи, особиста гігієна, турбота про молодших членів сім’ї та домашніх улюбленців.
  • Будьте позитивними. Дайте дитині надію. Розкажіть дитині, що все буде добре і врешті решт карантин закінчиться.
  • Дайте дитині відчуття безпеки в колі сім’ї. Адже дитина повинна знати, що опорою та захистом є її сім’я та родина.

 

               Практичний психолог, працівник Сколівського територіального  центру соціального обслуговування(надання соціальних послуг) Ананьєва Ірина Тарасівна, яка діє в рамках проекту Міжнародною організацією з міграції (IOM Ukraine) проекту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхній сімей, що фінансується Європейським Союзом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора