Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рекомендації щодо збереження психічного здоров’я під час карантину

Дата: 28.04.2020 12:06
Кількість переглядів: 1217

   Фото без опису  Все  частіше ми стикаємося з проблемами погіршення психічного здоров’я, а особливо під час ізоляції. Переживання та постійні стресові виклики впливають на нашу психіку. Ізоляція і брак живого спілкування, страх за своїх близьких та друзів посилюють тривогу. Це  впливає на функціонування організму та призводить до порушення психічного здоров’я. Тому виникає питання - як в умовах карантину ми можемо вберегти психічне здоров’я?  Дотримання наступних простих рекомендацій допоможе справлятись з викликами сьогодення.

  • Почнемо з того, що важливо дослідити емоційні реакції. Для цього поставте собі питання, які емоції я відчуваю в цій ситуації. Можливо це злість, смуток, чи тривога. Відчувати ті чи інші емоції є абсолютно нормально. Тому важливо мати простір і місце для своїх емоцій через проговорення чи виписування. Це допоможе зрозуміти про задоволення чи незадоволення яких потреб сигналізують емоції – наприклад безпека, визначеність, самозарадність, потребу в стосунку.
  • З’ясуйте чи відчуття тривоги чи страху сигналізує про реальну загрозу чи лише ймовірну. Якщо йдеться про реальну загрозу, наприклад можливість зараження вірусом, розробіть систему заходів які вбережуть вас. До прикладу ізоляція, обмеження фізичного контакту з людьми та дистанція, використання маски в громадському місці, часте миття та дезінфекція рук. При наявності симптомів – звернення до лікаря. Розробіть і запишіть дії, які допомогли б вам в тій чи іншій ситуації дотримуючись послідовності. Це допоможе вам відчути, що ви контролюєте і розумієте ситуацію, і зможете впоратись з ситуацією.
  • Найчастіше відчуття тривоги пов’язане з лише ймовірною або гіпотетичною загрозою. А хвилюватись чи тривожитись про те, що з незначною ймовірністю може статись і на що вплинути ми не можемо є  некорисно. Тому коли ви зауважили що ви переживаєте в цей момент лише про ймовірну загрозу – назвіть що це некорисне переживання. Після чого переключіть свою увагу на те чим ви безпосередньо займаєтесь в цей момент – готування їжі, прибирання, читання чи інші активності. Зосередьте увагу на тому що відбувається тут і тепер.
  • В цей час щоб вберегти один одного ми дистанціюємось фізично. Проте це не означає що ми припиняємо спілкуватись одні з одними. Продовжуйте підтримувати соціальну взаємодію on-line. Практикуйте спілкування з близькими про свої почуття, також проявіть цікавість та повагу і до їх почуттів. Хвилюватися про здоров’я та життя власне і рідних - природно. Розмова з близькими допоможе подивитися на ситуацію під іншим кутом. В ході спілкування можна обмінюватись корисними лайфхаками як організувати свій побут, роботу, навчання дітей дома та дозвілля в умовах карантину. 
  • Використовуйте тільки перевірені джерела інформації. Звичайно в наш час це дуже важко, адже існують різні фейкові джерела, які розповсюджують не правдиву інформацію навколо нас. Тому звертайтесь до офіційних ресурсів, перш за все це МОЗ України, де створений спеціальний розділ, де зібрані дані про COVID- 19 та інші корисні статті про здоров'я.

      Зберігати спокій в умовах ізоляції та невизначеності є не просто, проте зміна кута погляду на проблему та дотримання перелічених рекомендацій може стати кроком до зміни та зміцнення психічного здоров'я.

                         Практичний психолог, працівник Сколівського територіального  центру соціального обслуговування(надання соціальних послуг) Ананьєва Ірина Тарасівна, яка діє в рамках проекту Міжнародною організацією з міграції (IOM Ukraine) проекту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхній сімей, що фінансується Європейським Союзом.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора