Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чи мають діти право на працю?

Дата: 16.04.2020 09:42
Кількість переглядів: 262

Фото без описуНа це питання відповідає Марія Николаїшин – директор Стрийського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги.

Пані Маріє, скажіть будь ласка, з якого віку дитина може бути прийнята на роботу?

У статті 21 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що вік, з якого допускається прийняття дитини на роботу становить 16 років. Окрім цього, п’ятнадцятирічні діти можуть працювати на такій роботі, яка не завдає шкоди їхньому здоров’ю та навчанню. Важливо, що  згоду на таку роботу має дати однин з батьків або особа, яка замінює їх.

А чи є визначені якісь норми робочого часу для такої категорії працівників? Звісно, є установлені норми робочого часу для працівників, які є неповнолітніми. Так, дітям віком від 16 до 18 років установлена норма робочого часу  36 годин на тиждень, а для осіб віком від 15 до 16 років - 24 години на тиждень (мова йде про учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул). Зазначу, що тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої для дітей відповідного віку.

Також звертаю увагу, що діти, які досягли 16 –річного віку, мають право займатися підприємницькою діяльністю, можуть бути членами колективного підприємства та членами селянськогофермерського господарства.

А чи береться до уваги стан здоров’я дитини?

Безумовно, враховується стан здоров’я дитини. Дитина приймається на роботу лише після попереднього медичного огляду за наявності письмового медичного висновку про відсутність протипоказань для зайняття трудовою діяльністю.

А чи можуть діти з інвалідністю працювати?

Так, діти з інвалідністю можуть працювати. Їхня участь у трудовій діяльності можлива, зокрема, через створення відповідної мережі робочих місць.

Повнолітні особи працівники можуть об’єднуватися у професійні спілки. Чи мають таке право діти?

Дуже цікаве запитання. Так, діти, які працюють, з метою захисту своїх трудових прав можуть створювати професійні спілки або вступати до існуючих професійних спілок. На завершення звертаю увагу на тому, що забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці, участі у важких роботах і роботах зі шкідливими або ж небезпечними умовами праці. А також не дозволяється залучати дітей до праці понад установлений законодавством скорочений робочий час. Державний контроль і нагляд за додержанням трудових прав дитини забезпечується в порядку, встановленому законодавством України.  

Ми продовжимо співпрацю із Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Адреса центру: м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1а., адреса бюро правової допомоги: м. Дрогобич,   вул. Л. Українки, 70. Для отримання: правової інформації; консультацій і роз'яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

 *зателефонувавши:  066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги)

 * надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти:

е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

skype: Сколівське бюро правової допомоги

 *залишити своє звернення у скриньці для звернень громадян

Ви можете також скористатися:

*довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

*зателефонувавши на гарячу лінію: 0800 21 31 03


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора