Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Нові доплати та інші гарантії, встановлені Урядом для пенсіонерів та осіб, які отримують державну соціальну допомогу

Дата: 07.04.2020 16:25
Кількість переглядів: 318

Про це розповідає директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин. Пані Маріє, скажіть будь ласка, у якому нормативно -правовому акті зазначені нові соціальні гарантії, про які говоритимемо  далі?  1 квітня цього року  Кабінет Міністрів України затвердив постанову № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році», у якій описаний алгоритм проведення перерахунку пенсій, встановлення щомісячної компенсаційної виплати для окремих громадян, а також виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1000 грн.

Яка сума щомісячної компенсаційної виплати та хто ж матиме можливість її отримувати?

Щомісячна компенсаційна виплата нараховуватиметься у розмірі до 500 гривень. Її зможуть отримувати пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше. Необхідною умовою отримання ними  такої виплати є те, що сукупний розмір їхніх щомісячних пенсійних виплат не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, яка на даний час становить 9205 гривень. Наголошуємо, що при формуванні цієї доплати обов’язково будуть ураховуватися у сукупності: надбавки, підвищення, додаткові пенсії, цільові грошові допомоги, суми індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інші доплати до пенсії, встановлені законодавством.  Звертаємо увагу на важливий аспект: для вище зазначених осіб пенсійна виплата не може бути менша, ніж 2600 грн. Причому, обов’язковою вимогою є наявність у них страхового стажу: 20 років для осіб  жіночої статі та 25 років для осіб чоловічої статі. У разі, якщо сукупний розмір пенсійних виплат у них не досягає 2 600 гривень, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

А чи зможуть отримувати щомісячну компенсаційну таку доплату пенсіонери, яким 80 років виповниться, скажімо,  у травні?

Звичайно, вони зможуть отримувати цю доплату. Особам, які отримують пенсію та досягли 80-річного віку після 1 квітня 2020 року, щомісячна компенсаційна виплата установлюється і виплачується з дати досягнення зазначеного віку.

А коли буде проведений перерахунок пенсій?

Пунктом другим Постанови, про яку ми вели мову, установлено, що перерахунок пенсій проводиться з 1 травня 2020 року. А також передбачено:

 - індексацію пенсій на 11%;

-доплату до пенсії за умови, коли розмір підвищення в результаті такого перерахунку пенсії,  не досягає 100 гривень;

- доплату до пенсії у разі, якщо сукупний щомісячний розмір  пенсійних виплат не досягає 2100 гривень. Зазначимо, що при формуванні цієї доплати обов’язково будуть ураховуватися у сукупності усі надбавки, підвищення, додаткові пенсії, цільові грошові допомоги, суми індексації, щомісячні компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інші доплат до пенсій, встановлені законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною). Разом з тим, обов’язковою умовою є наявність у них страхового стажу: 30 років для осіб  жіночої статі та 35 років для осіб чоловічої статі.

Хто зможе скористатися  одноразовою грошовою допомогою  у сумі 1000 грн.?

У пункті 5  постанови Кабінету Міністрів України від 01.04..2020 № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» окреслено перелік окремих категорій громадян, які матимуть право  отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у сумі 1 000 гривень.  Серед них:

- громадяни, розмір пенсійних виплат у сукупності яких не перевищує 5 000 гривень станом на 1 квітня 2020 року.  Причому, ураховуються усі надбавки, підвищення, додаткові пенсії, тощо;

- одержувачі державної соціальної допомоги особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю (крім осіб з їх числа, які одночасно з такою допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”);

- одержувачі державної соціальної допомоги особи, які не мають права на пенсію, та особи з інвалідністю;

- одержувачі тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючі особи, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату.

Ми продовжимо співпрацю із Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Адреса центру: м. Стрий,    вул. О. Бачинської, 1а., адреса бюро правової допомоги: м. Дрогобич,      вул. Л. Українки, 70. Для отримання: правової інформації; консультацій і роз'яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

*зателефонувавши:  066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги)

 * надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти:

е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

skype: Сколівське бюро правової допомоги

 *залишити своє звернення у скриньці для звернень громадян

Ви можете також скористатися:

*довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

*зателефонувавши на гарячу лінію: 0800 21 31 03

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора