Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Львівщині мешканці встановили понад 900 приватних сонячних електростанцій

Дата: 12.03.2020 11:10
Кількість переглядів: 357

Фото без описуБільше дев’яти сотень власників приватних домогосподарств на Львівщині встановили сонячні електростанції для вироблення електроенергії. Сумарна потужність цих станцій майже 20 мегават.

Власниця приватної сонячної електростанції у селі Годині Ліля Пунейко із чоловіком наприкінці минулого року зважились інсталювати сонячні модулі, і уже бачать позитиви від ухваленого рішення.

«За світло уже нам не доводиться платити, окрім того, надлишок енергії ми продаємо державі. До встановлення сонячних панелей нас мотивували друзі. Багато хто з наших знайомих уже скористався зеленим тарифом. Ми порахували, що нам це окупиться за 5 років. У нас 132 панелі, які ми встановили у грудні», - розповіла власниця домогосподарства у селі Годині Ліля Пунейко.

В Мостиському районі уже є 38 сонячних електростанцій. Мешканці, які реалізують надлишок електричної енергії сплачують ПДФО в розмірі 18 %, що йде в місцеві бюджети, а також півтори відсотки військового збору.

«Сам зелений тариф є стимулюючий, і мотивує мешканців до підвищення ефективності споживання електроенергії. Багато мешканців встановлюють станції за власні кошти, тому було прийнято рішення відшкодовувати частину вартості. Втрати електроенергії в мережі становлять до 17%, а коли мешканці спожили енергію, яка виробляється тут, на місці, втрати мінімальні», - зазначив начальник управління енергозбереження департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА Андрій Якубовський.

Власники іншої приватної електростанції, у Мостиськах, встановили сонячні панелі, аби мати змогу забезпечувати свій будинок енергією.

«У нас в районі нема газу, а переводити великий будинок на електроенергію трохи дорого, тому вирішили скористатися зеленим тарифом та встановити приватну сонячну електростанцію. Це вигідно, адже частину невикористаної енергії ми продаємо державі і отримуємо за це кошти. Ми задоволені цим проектом, а окупитись він має за 6 років», - розповіла Ірина Шельонг.

Законодавством закріплено зелений тариф до 2030 року. Зараз в області діє програма енергозбереження, в межах якої відшкодовується 10% тіла кредиту, але не більше 25 тисяч грн.

«Люди звертаються до нас із проханнями встановити сонячні електростанції, адже бачать у цьому доцільність. Сонячні батареї перетворюють сонячне світло в електроенергію, передають її на інвертор, після чого частину споживає будинок, а інша частина йде в мережу. Влітку в мережу можна віддати 4-5 тис кіловат електричної енергії. Це дозволить домогосподарству повністю себе забезпечити і ще мати надлишок. В рік можна заробити більше 100 тисяч гривень. Термін гарантії такої станції 25 років», - акцентував директор компанії «Правильне електроживлення» Володимир Степчук.

У Львівській області розпочала роботу комісія з питань відшкодування з обласного бюджету частини вартості обладнання, що використовує відновлювані джерела енергії, яке придбане і встановлене фізичними особами за власні кошти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора