Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Публічний звіт «Про підсумки діяльності закладів культури Сколівського району за 2019 рік та пріоритетні напрямки на 2020 рік»

Дата: 05.02.2020 15:58
Кількість переглядів: 819

Фото без опису05 лютого 2020 року о 10 год. в актовому залі РНД «Бескид» відбувся публічний звіт  в.о. начальника відділу культури Сколівської райдержадміністрації «Про підсумки діяльності закладів культури Сколівського району за 2019 рік та пріоритетні напрямки на 2020 рік».

Під час звіту презентовано інформація про проведені заходи,виконані завдання, використані бюджетні кошти та інші питання щодо діяльності відділу культури протягом 2019 року.

Робота закладів культури Сколівського району за звітний період 2019 року була спрямована на удосконалення та збереження діючої мережі закладів культури і мистецтва, зміцнення їх матеріально-технічної бази, популяризацію і примноження культурних цінностей, задоволення культурних та духовних потреб населення й організацію його дозвілля, зміцнення та розширення культурно-мистецьких зв`язків. Особлива увага приділялася підвищенню ефективності роботи галузі, пошуку шляхів забезпечення функціонування закладів, орієнтованих на розширення джерел фінансового забезпечення та оптимізацію витрат на їх утримання і розвиток, адже заклади культури є однією з  складових, які відіграють важливу роль у збереженні національної самобутності, формуванні духовних та естетичних цінностей суспільства.

Відділом культури Сколівської районної державної адміністрації збережено існуючу мережу клубних закладів Сколівського району, яка складає: 42 народні доми,в тому числі:

-районний народний дім «Бескид» - 1;

-селищні народні доми - 1 (смт.Верхнє Синьовидне);

-сільські народні доми – 40;

-44 бібліотеки ;

- мистецькі школи - 2 ( Сколівська школа мистецтв, Козівська дитяча музична школа);

- Історико – краєзнавчий музей «Сколівщина».

За призначенням будівель 18 народних домів спеціально побудовані, 24- перебувають у пристосованому приміщенні.

Протягом 2019 року у народних домах було проведено 3122 культурно-мистецьких заходів, з них: основні заходи – 1673 (концерти, конкурси, виставки, майстер – класи, кіно, флеш – моби),національно патріотичних – 1076, з яких основних – 739.

Дані заходи проводяться за участю аматорів та колективів художньої самодіяльності. На даний час в районі працює 187 клубних формувань, в яких 1997 учасників, з них: 175 колективів художньої самодіяльності, в них 1842 учасників, в тому числі 54 колективи художньої самодіяльності для дітей, та 12 любительських об’єднань..

Протягом 2019 року заклади культури району спрямували свою роботу на ідейно-виховні, національно-патріотичні та духовні заходи, які несуть в собі пізнавальну та духовно-виховну суть.

Кращі колективи та окремі виконавці представили Сколівщину на обласних, Всеукраїнських культурно-мистецьких заходах, а саме:

  • Народний фольклорний колектив «Витоки» Народного дому с. Сопіт у фестивалі зимового фольклору «Нова радість стала» м. Трускавець;
  • Дитячий хоровий колектив Сколівської школи мистецтв у конкурсі дитячого хорового співу у м. Стрий;
  • Учасники гуртка художнього слова Народного дому с. Крушельниця у фестивалі – конкурсі читців творів Т. Г. Шевченка м. Львів;
  • Народний танцювальний колектив «Водограй» Народного дому с. Гребенів у Всеукраїнському фестивалі вокально – хореографічного мистецтва «Чорноморські викрутаси» - Перше місце;
  • Народний вокальний колектив «Елегія» РНД «Бескид» м. Сколе у Всеукраїнському фестивалі – конкурсі «Українська пісня єднає нас» м. Маріуполь – Друге місце;
  • Гурт «Ретро – модерн Сколе» Сколівської школи мистецтв у Всеукраїнському вокальному конкурсі «Червона рута» м. Київ – Друге місце;
  • Народний фольк – гурт «Фіглярі» РНД «Бескид» м. Сколе у заході «Європейські дні добросусідства» с. Яворів Турківського району;
  • Народний вокальний колектив «Елегія» РНД «Бескид» м. Сколе - Всеукраїнському духовно – патріотичному пісенному фестивалі – конкурсі «Аскольдів глас» в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова м. Київ.

         Участь творчих колективів району в рамках «ІІІ Етно – Фестивалю гостинності».

         Організація та проведення мистецької частини ІІ Міжнародного фестивалю «Мисливська ватра» м. Сколе та фестивалю «Бойки празникують» м. Сколе.

Концерти – вітання для військовослужбовців у військовій частині в с. Старичі Яворівського району (полігон) та у с. Тисовець.

Почесне звання «Народний» носять 13 колективів:

  1. Ансамбль пісні й танцю «Бойківщина» РНД «Бескид» м. Сколе;
  2. Вокальний ансамбль «Горицвіт» РНД «Бескид» м. Сколе;
  3. Вокально – інструментальний ансамбль «Бескид» РНД «Бескид» м. Сколе;
  4. Хорова капела «Синьогора» Народного дому смт. Верхнє Синьовидне;
  5. Хор «Каменяр» Народного дому с. Тухля;
  6. Фольклорний ансамбль «Витоки» Народного дому с. Сопіт;
  7. Вокальний ансамбль «Вишиванка» Народного дому с. Козьова
  8. Танцювальний колектив «Водограй» Народного дому с. Гребенів;
  9. Ансамбль народної музики «Файні бойки» РНД «Бескид» м. Сколе.

10.Фольк – гурт «Фіглярі» РНД «Бескид» м. Сколе;

11.Вокальний ансамбль «Елегія» РНД «Бескид» м. Сколе;

  1. Аматорський театральний колектив «Дзвін» Народного дому с. Козьова;

13.Аматорський культурно-просвітницький колектив «Корифей» РНД «Бескид» м. Сколе.

   Для підтримання належного стану закладів культури за рахунок бюджетних і спонсорських коштів проводилися поточні ремонти приміщень народних домів району, оновлення їх матеріальної бази. Забезпечено поліпшення культурного обслуговування сільського населення.

За кошти субвенції з державного бюджету місцевому бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку зроблено капітальні ремонти та закупівля для закладів культури району на суму 207 тис.681 грн. в тому числі:

-капітальний ремонт РНД "Бескид" (покриття підлоги виставкової зали водостійким ламінатом), м.Сколе, вул.Д. Галицького, 56 на суму 71,445 тис. грн.,

-капітальний ремонт приміщення залу народного дому с.Корчин Сколівського району- 74,236 тис. грн..

                      Відповідно до Обласної  Програми  проектів місцевого розвитку реалізовано  проекти у закладах культури району на суму 1 324 206грн.в т.ч.:

- капітальний ремонт фасаду РНД «Бескид» - кошторисна вартість проекту-298,253 тис.грн;

- капітальний ремонт Народного дому с. Крушельниця – кошторисна вартість-218,759 тис

                      Відповідно до Комплексної Програми розвитку культури Львівщини на 2018-2020 роки народні доми району стали переможцями у наступних програмах:

-Програма «Активуйся» - учасник НД смт.В.Синьовиднє (17 тис.грн);

-Конкурс «Топ 10 найкращих народних домів »- переможец ь НД с.Гребенів (60 тис.грн);

-Програма  «Презентація мистецького потенціалу Львівщини» у м.Маріуполь - учасники НД с.Козьова(25 тис.грн.).

У 2019 році відділом культури розроблено та затверджено 4 програми: «Програма спів фінансування закладів культури», «Районна програма розвитку культури на 2019 рік», «Поповнення бібліотечних фондів» та «Програма спів фінансування на 2019 рік».

Велика увага в районі приділяється роботі з молоддю та дітьми. Працівники культури залучають молодь до участі в колективах художньої  самодіяльності, творчо і вміло докладають максимум зусиль, щоб виховати в молоді національну свідомість, патріота-громадянина України, любов до рідного краю, до його історії, побуту, звичаїв, традицій та культурних надбань, вироблених людством протягом століть.

Відділ культури тісно співпрацює з районним часописом “Бойківська думка», на сторінках якого широко висвітлюється всі матеріали розвитку культури в районі. Подаються статті з фотографіями масових заходів РНД «Бескид», централізованої бібліотечної системи, дитячих музичних шкіл, народних домів району.

Відділом культури кожну першу середу місяця проводяться наради з директорами та завідуючими народних домів, перевірки по виконанню режиму роботи закладів, дотриманню правил пожежної безпеки, по організації роботи закладів, по розвитку і впровадженню у побут населення свят, обрядів, традицій, роботи з питань морально-правового виховання, організації дозвілля населення, наданню платних послуг закладами культури.

 Шляхом консолідації зусиль всіх рівнів, в цілому, вдалось за непростих умов забезпечити реалізацію державної культурної політики, що, в свою чергу, сприяло збагаченню духовного потенціалу краян.

В загальному, стан справ у галузі культури задовільний.

 Для того щоб відповідати новим викликам і завданням, важливо переходити на шлях інноваційного розвитку.

 Також створення належних умов для забезпечення культурних запитів населення, різноманітних форм діяльності закладів культури,забезпечення охорони і збереження,поповнення музейних експонатів та подальша комп’ютиризація народних домів.

Пріоритетними завданнями для працівників культури району у   2020 році і надалі залишається впровадження народних традицій, звичаїв, обрядів, зміцнення матеріально-технічної бази установ, організація заходів для забезпечення змістовного дозвілля населення, розширення сфери платних послуг, забезпечення ефективного виховання дітей та юнацтва, створення умов для успішної творчої роботи, підвищення престижу культурно-просвітницьких професій, зміцнення кадрового потенціалу галузі.


Інформація про бюджет за бюджетними програмами з деталізацією за кодами економічної класифікації видатків бюджету або класифікації кредитування бюджету
Відділ культури Сколівської районної державної адміністрації  за 2019 рік

                               
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора