Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Орієнтація учнів на актуальні професії на ринку праці - "плануємо сьогоді - буде завтра"

Дата: 21.02.2020 11:37
Кількість переглядів: 356

Світлина від Сколівська районна філія Львівського ОЦЗ.Районний інноваційний профорієнтаційний проєкт ПРОФІКЕМП на Сколівщині дає можливості учнівській молоді,приміряти до себе професію і прийняти правильне рішення щодо її вибору, про що ми і ділились досвідом на проміжковій робочі зустрічі,19.02.2020 року.

Кожен учень стоїть на порозі вибору професії. Адже від вміння розкрити в собі таланти, зрозуміти, яка справа життя буде притаманна саме тобі і залежить Щастя вже дорослої людини.
Щастя є привілей цілий день займатися тим, що тобі видається важливим. Один знаходить щастя в тому, щоб Світлина від Сколівська районна філія Львівського ОЦЗ.годувати свою сім’ю. Інший — хоче бути науковцем. Третій може витрачати роки на різні дослідження, результат якого незрозумілий. Тому, особливу увагу потрібно звернути на індивідуальність і суб’єктивність вибору. Ніколи не знайдеться двох однакових випадків — та й їх і не повинно бути. Кожна людина повинна підібрати собі таку професію на майбутнє, яка буде приносити миті щастя щодня, і тоді не буде страшне ніяке професійне вигоряння.
Для прийняття правильного рішення при виборі професії учням, освітянам, батькам потрібно враховувати ряд факторів – власні побажання, психологічні особливості та можливості, ПОТРЕБИ РИНКУ ПРАЦІ. Для цього існує так звана “ФОРМУЛА ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ”, яка в загальному вигляді показує первинний алгоритм прийняття оптимального рішення в поєднанні наступних компонентів: “ХОЧУ” – “МОЖУ” – “ТРЕБА”. Розкриємо коротко суть цих компонентів.

? ”Хочу” – намагання особистості, тобто твої інтереси, нахили, мотиви, плани, професійні наміри. Це те заняття, яке ти робиш з інтересом, з бажанням, за власною ініціативою (як у школі, так і в позаурочний час). Якщо вибрана справа подобається, то ти охоче будеш працювати, підвищувати свою кваліфікацію, користуватися авторитетом, і в результаті, більше зароблятимеш.

? ”Можу” – можливості особистості, тобто твій стан здоров’я, наявний досвід (знання, вміння. навички), психофізіологічні якості, здібності до різних видів діяльності. Наприклад, в якихось справах ти більш успішний, довго можеш займатися цією справою не втомлюючись, а в інших, навпаки, швидко починаєш нервувати, сердитись, у тебе нічого не виходить.

? “Треба” – потреби суспільства, тобто твої уявлення про обов’язок, моральні установки, ціннісні орієнтації, знання світу професій і про перспективні спеціальності, які користуються ПОПИТОМ НА РИНКУ ПРАЦІ, і вірогідність працевлаштування за обраною професією. Слід врахувати, що отримання статусу безробітного – невиграшний початок трудової кар’єри. Тому вибираючи професію потрібно узгодити свій вибір з ПОТРЕБАМИ суспільства в кадрах, які є на ринку праці.

Але кінцевий оптимальний вибір своєї професії можна зробити тільки тоді, коли ТИ проаналізуєш всі компоненти формули вибору професії і співставиш їх між собою та з вимогами професії до людини і вони співпадуть між собою хоча би частково.
Тож, ще є пів року діяльності прєкту для того, щоб інтенсивно попрацювати та прийняти правильне рішення. Якщо у кожного учня здійсниться заповітна мрія, кожен з нас стане щасливішим!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора