ОБЕРЕЖНО! ПТАШИНИЙ ГРИП!
Сколівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області повідомляє про ускладнення епізоотичної ситуації щодо високо патогенного грипу птиці, а саме: реєстрацію захворювання у Республіці Польща поблизу з кордоном України (50 км), а 19 січня 2020 року спалах грипу птиці зареєстрований у Вінницькій області.
Пташиний грип (ВПГП, класична чума птиця) - це інфекційне, висококонтагіозне захворювання птиці, яке викликається одним із штамів вірусу грипу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які вражають птахів та інші біологічні види, зокрема свиней і людей. Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Випадки захворювання людей відбувалися під час епідемії високопато- генного «пташиного грипу», та були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійської птиці. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею.
Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Домашня птиця заражається вірусом пташиного грипу через безпосередній контакт з інфікованими водоплавними птахами чи іншими хворими птахами, або через контакт із поверхнею (землею, глиною), або з матеріалами (водою, кормом), що були заражені вірусом високо- чи низькопатогенного грипу птиці.
Інфекція серед свійської птиці протікає безсимптомно або викликає зменшення, припинення яйцекладки, втрату чутливості,сльозотечу, набряки в ділянці голови і шиї, зниження апетиту, ціаноз гребеня, сережок,кашель,чхання,пронос, або ж у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження всіх органів без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).
Рекомендації щодо профілактики грипу птиці:
- Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
- Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
- Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню згідно Методичних рекомендацій, затверджених протоколом № 2 Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України від 25.06.2019 р. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
- Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
- Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
- Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
- Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
- При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
- На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
- Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
- Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
– яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин;
– при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження.
– необхідно вести профілактику і боротьбу з людським грипом. З метою профілактики грипу людини в період епідемії слід уникати перебування в місцях масового скупчення людей, вживати заходів для підвищення захисних сил організму. З цією метою в аптеках можна придбати один з імуностимулюючих препаратів. Люди з ознаками грипоподібних захворювань повинні якомога менше контактувати зі здоровими людьми, не допускати поширення мокротиння при чханні і кашлі, слід використовувати марлеві пов’язки і носові хустинки. При перших ознаках захворювання необхідно звернутися до лікаря і вчасно розпочати лікування.
Від зараження до перших клінічних проявів захворювання може пройти від декількох годин до 5 днів. Захворювання пташиним грипом починається з лихоманки, підвищенням температури тіла до 38 0С і вище, головного болю та болю у м’язах і горлі. Можливі водянисті рідкі випорожнення, часта блювота. Упродовж 2-3 днів з’являється утруднене дихання, вологий кашель, часто із домішками крові. Вірус пташиного грипу небезпечний тим, що в короткі терміни може призвести до розвитку пневмонії, важких ускладнень на серце та нирки, ураження головного мозку.