Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО! ПТАШИНИЙ ГРИП!

Дата: 21.01.2020 10:49
Кількість переглядів: 231

Фото без описуСколівське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області повідомляє про ускладнення епізоотичної ситуації щодо високо патогенного грипу птиці, а саме: реєстрацію захворювання у Республіці Польща поблизу з кордоном України (50 км), а 19 січня 2020 року спалах грипу птиці зареєстрований у Вінницькій області.

Пташиний грип (ВПГП, класична чума птиця) - це інфекційне, висококонтагіозне  захворювання птиці, яке викликається одним із штамів  вірусу грипу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які  вражають птахів та інші біологічні види, зокрема свиней і людей. Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Випадки захворювання людей відбувалися під час епідемії високопато- генного «пташиного грипу», та були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійської птиці. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею.

Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Домашня птиця заражається  вірусом пташиного грипу через безпосередній контакт з інфікованими водоплавними птахами чи іншими хворими птахами, або через контакт із поверхнею (землею, глиною), або з матеріалами (водою, кормом), що були заражені вірусом високо- чи низькопатогенного грипу птиці.
      Інфекція серед свійської птиці протікає безсимптомно або викликає зменшення, припинення яйцекладки, втрату чутливості,сльозотечу, набряки в ділянці голови і шиї, зниження апетиту, ціаноз гребеня, сережок,кашель,чхання,пронос, або ж  у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження  всіх органів без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).

     Рекомендації  щодо профілактики грипу птиці:

  1. Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
  2. Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
  3. Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню згідно Методичних рекомендацій, затверджених протоколом № 2 Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України від 25.06.2019 р. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
  4. Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
  5. Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
  6. Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
  7. Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
  8. При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
  9. На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
  10. Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
  11. Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:

       – після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;

       – яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин;

       – при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження.

      – необхідно вести профілактику і боротьбу з людським грипом. З метою профілактики грипу людини в період епідемії слід уникати перебування в місцях масового скупчення людей, вживати заходів для підвищення захисних сил організму. З цією метою в аптеках можна придбати один з імуностимулюючих препаратів. Люди з ознаками грипоподібних захворювань повинні якомога менше контактувати зі здоровими людьми, не допускати поширення мокротиння при чханні і кашлі, слід використовувати марлеві пов’язки і носові хустинки. При перших ознаках захворювання необхідно звернутися до лікаря і вчасно розпочати лікування.

       Від зараження до перших клінічних проявів захворювання може пройти від декількох годин до 5 днів. Захворювання пташиним грипом починається з лихоманки, підвищенням температури тіла до 38 0С і вище, головного болю та болю у м’язах і горлі. Можливі водянисті рідкі випорожнення, часта блювота. Упродовж 2-3 днів з’являється утруднене дихання, вологий кашель, часто із домішками крові. Вірус пташиного грипу небезпечний тим, що в короткі терміни може призвести до розвитку пневмонії, важких ускладнень на серце та нирки, ураження головного мозку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора