Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Цікаве у законодавстві для осіб передпенсійного віку

Дата: 13.01.2020 16:30
Кількість переглядів: 297

У рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» консультує директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин. Ми спілкуватимемося про додаткові гарантії у працевлаштуванні для осіб передпенсійного віку

Статтею 14 Закону України «Про зайнятість населення» визначено категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Серед переліку є особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" залишилося 10 і менше років. З метою їхнього працевлаштування підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб встановлюється квота у розмірі не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників.

Часто бачимо оголошення про те, що підприємства шукають працівників та встановлюють вимогу щодо віку особи. Чи допускається таке?

У пункті першому частини  п’ятої статі 50 Закону України «Про зайнятість населення» встановлено заборону висувати будь-які вимоги дискримінаційного характеру, зокрема і вікові обмеження, в оголошеннях (рекламі) про роботу та під час проведення добору працівників, а також вимагати від осіб, які шукають роботу, подання відомостей про особисте життя. Отож, якщо особі відмовляють у працевлаштуванні за віковою ознакою, то вона може таке рішення працедавця оскаржити у судовому порядку. Відмова у зв’язку із віком особі передпенсійного віку у працевлаштуванні буде розцінена як серйозне порушення. Звертаю увагу, що для того, аби оскаржити в суді відмову про працевлаштування, потрібно вимагати від працедавця письмову відмову з обґрунтуванням причини відмови.

Нагадуємо нашим читачам, що у разі необхідності Ви можете звернутися за правовою допомогою до бюро правової допомоги – відділу Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці бюро приймають за адресою:  м. Сколе,  вул. Чайківського, 6. Центр знаходиться за адресою: м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1а. Прийом громадян здійснюється з 8.00 до 17.00.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора