Як розпізнати "Африканську чуму свиней"
Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) – це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.
Що за хвороба – африканська чума свиней?
Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Вперше виявлено в 1903 р. в Африці.
Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?
Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб.
Чи хворіють люди на АЧС?
Ні! Люди не хворіють на АЧС.
Які тварини хворіють на АЧС?
Лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі.
Чи існує вакцина від АЧС?
Ні! На даний час ефективної вакцини не існує
Чи лікують свиней при захворюванні на АЧС?
Ні! Методів успішного лікування АЧС не існує. Лікування заборонено законодавством України.
Що станеться, якщо не повідомити про підозру на АЧС ?
Хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.
Заходи ветеринарної служби з контролю АЧС
У разі підтвердження спалаху захворювання, служба ветеринарної медицини проводить карантинні заходи із запобігання розповсюдженню хвороби шляхом швидкого гуманного безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічною чисткою та дезінфекцією приміщень та території утримання свиней.
Які клінічні ознаки є характерними для хворих на АЧС свиней ?
Це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженнями внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
• раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
• підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
• зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
• ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
• червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней;
Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.
Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря! Не займайтесь самолікуванням!
Як відбувається зараження свиней ?
- Шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині).
- Опосередковано:
• через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.
• при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Стійкість збудника:
Вірус АЧС залишається життєздатним:
• в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
• у гною та ґрунті – до 3 місяців;
• у трупах свиней – до 2,5 місяців;
• у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
• в солонині – до 1 року;
• в замороженому м’ясі – до 3 років.
Матеріальне відшкодування збитків внаслідок вилучення тварин компенсується власникам за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.
Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство ?
• Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
• Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
• Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
• Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
• Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
• Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
• При виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно сповістити ветеринарну службу
Пам’ятайте! При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів !
Управління Держпродспоживслужби в Сколівському районі
тел. (251)2-17-88
Сколівська райдержлікарня ветмедицини
тел. (251)2-18-47