Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Управління охороною праці та розподіл обов’язків

Дата: 02.12.2019 14:52
Кількість переглядів: 594

Фото без описуУправління охороною праці здійснюється на  всіх рівнях організаційної структури підприємства і спрямовано на створення та підтримування здорових і безпечних умов праці, встановлених чинним законодавством та нормативними актами. Ці функції здійснює перший керівник підприємства. Несучи персональну відповідальність за виконання своїх обов'язків, утому числі з охорони праці, перший керівник не може й не повинен виконувати їх усі самостійно. Для цього в нього є підлеглі. Керівник зобов'язаний розподілити коло обов’язків з охорони праці  в першу чергу між своїми заступниками, керівниками структурних підрозділів і головними спеціалістами. Ті в свою чергу, доручають вирішення конкретних питань охорони праці своїм підлеглим і фахівцям, визначають їх  права та відповідальність за покладені на них обов'язки, контролюють їх виконання .           

Таким чином, впровадження управлінських рішень з питань охорони праці та забезпечення функціонування СУОП у структурних підрозділах здійснюється керівниками цих підрозділів. Вони організовують роботу з охорони праці так само як і за всіма іншими напрямами: шляхом розподілу посадових і функціональних обов’язків між працівниками, стимулюючи та  контролюючи їх роботу.                                                                                                           

Організаційно - методичне керівництво та координацію діяльності всіх структурних підрозділів підприємства в межах СУОП здійснює керівник служби охорони праці та його співробітники. 

         Цільові завдання управління охорони праці на підприємстві є:

- забезпечення  безпеки технологічних процесів;

- забезпечення  утримання в належному стані виробничого устаткування, засобів колективного захисту, будинків, споруд і території підприємства;

- забезпечення професійного добору працівників окремих професій;

 - організація проведення навчання працівників з питань охорони праці;

 - забезпечення нормальних санітарно-гігієнічних умов праці на кожному робочому місці;

- забезпечення працівників засобами індивідуального захисту; 

- забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку  персоналу;

- організація лікувально - профілактичного обслуговування;

- контроль за дотриманням працівниками вимог правил, норм та інструкцій з промислової безпеки й охорони праці, профілактики  порушень;                                                                                                                                                                              - соціальний захист працюючих (соціальне страхування, надання пільг і компенсацій за роботу у важких і шкідливих умовах праці  тощо);                                             

Приблизно за  такою схемою працює СУОП  підприємства. Загальний  вище розподіл обов'язків  з охорони праці здійснюють з урахуванням специфіки виробництва і структури управління ( штатного розпису) конкретного підприємства.                                                                                                                              

Найважливішу роль в управлінні охороною праці відіграють безпосередні керівники робіт - майстри (цеху, дільниць) які безпосередньо управляють виробництвом й одночасно керують виконавцями - робітниками, реалізуючи на практиці вимоги охорони праці.                                                                                            

Ланцюжок керування охороною праці замикається на працівнику який є виконавцем, обов’язки якого полягають у дотриманні вимог норм, правил та інструкцій з охорони праці.                                                                                       

 

Страховий експерт з ОП 

Стрийського відділення УВД      

ФССУ у Львівській області        

         М.Височанський                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора