Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НЕБЕЗПЕКА ОБІРВАНОГО ПРОВОДУ ЛІНІЇ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧІ І ЧОМУ САМЕ 8 М МОЖУТЬ ВРЯТУВАТИ ВАМ ЖИТТЯ!

Дата: 13.08.2019 11:22
Кількість переглядів: 322

Фото без описуПри обриві і падінні проводу на землю електричний струм продовжує розтікатися у землі (за умови, якщо ЛЕП не була відключена). Відомо, що земля є провідником електричного струму і тому стає ніби продовженням проводу лінії електропередачі. Тоді струм розтікається у вигляді півсфери від обірваного краю електропроводу утворюючи невидиму «електричну калюжу». При цьому вся поверхня землі, що знаходиться в точці розтікання, отримує певний потенціал, який зменшується в міру віддалення від точки дотику проводу із землею.

Безпечним є віддалення від місця обриву на 8 м на відкритій місцевості і на 4 м - у приміщенні.
Але просто здолати таку відстань Вам не вдасться.
Чому?
Бо, якщо людина опинилася близько біля обірваного дроту, вона попадає під дію електричного струму вже тоді, коли її ноги торкаються двох точок землі, що мають різні електричні потенціали. Так виникає крокова напруга, виходити з зони якої потрібно «гусячим кроком»: не відриваючи ступні одна від одної і від землі пересуватися дрібними що ковзає кроками. Таким чином, при ходьбі обидві ноги будуть знаходитися практично в одній точці з одним електричним потенціалом і напруги між ними не виникне.

Що таке крокова напруга і чим вона небезпечна
Отже, крокова напруга — це різниця потенціалів між двома точками в зоні розтікання електричного струму, які знаходяться на відстані одного кроку. Чим ширший крок — тим більша різниця потенціалів і тим ймовірніше ураження електричним струмом.
 Величина крокової напруги також залежить від:
- відстані людини від точки розтікання струму на землю;
- стану та властивостей взуття;
- величини питомого опору ґрунту.
Людина може зрозуміти, що знаходиться під дією крокової напруги, коли відчуває пощипування, затерпання чи інший дискомфорт, який раніше не відчувала, у своїх ногах. В такій ситуації (а також в ситуації коли просто побачили обірваний електропровід) бігти НЕ МОЖНА! Тому, що при кроковій напрузі струм, який проходить від однієї ноги до другої, скорочує м’язи на ногах і людина від нестерпного болю може впасти. В разі падіння збільшується відстань між точками дотику до землі, що веде до більш небезпечного шляху проходження струму через тіло людини (рука — нога).

Що робити в такому випадку?
1. ?НЕ ПАНІКУВАТИ! Не намагайтеся вибігти зі зони ураження. Постійте, подумайте і спробуйте відрахувати 8-м (можна і більше) від точки, в якій провід торкається землі, щоб вийти з небезпеки. Візуально відстань 8 м є аналогічною довжині автобуса.

2. ?Виходьте із зони ураження «гусячим кроком»: зведіть ступні ніг разом, не відривайте їх одна від одної і від землі та пересувайтеся дрібними що ковзає кроками. Можна скористатися альтернативним способом покинути зону крокової напруги — стрибком на одній нозі, але тільки в тому разі, коли Ви впевнені в свої силах. Даний спосіб небезпечний, бо втрата рівноваги і падіння спричинять неминуче ураження струмом.

3. ?Пам’ятайте, що товщина підошви звичайного взуття недостатня для захисту від електричного струму.

4. ?Намагайтеся не втрачати рівновагу, бо це смертельно небезпечно. Не збільшуйте ширину кроку, не торкайтеся землі рукою, не спирайтеся на сторонні предмети, не торкайтеся інших людей.

5. ?Негайно повідомте про обірваний провід у кол-центр ПрАТ «Львівобленерго»:
? 0-800-50-15-68;
? (032); 290-75-68;
? 067 333 15 68;
? 050 460 15 68;
? 093 170 15 68.
Або зателефонуйте у службу порятунку - 112.

6. ?Якщо Ви бачите постраждалого поряд з обірваним проводом, пам’ятайте, що надавати допомогу можна тільки після відключення лінії електропередачі, тому викличте швидку допомогу за телефоном 103 і НЕ наближайтеся до потерпілого.

7. ?Організуйте охорону місця обриву проводу до приїзду оперативно-виїзної бригади ПрАТ «Львівобленерго».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора