Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Амброзія полинолиста - небезпечний карантинний бурян

Дата: 31.07.2019 11:18
Кількість переглядів: 292

Фото без описуАмброзія полинолиста - надзвичайно небезпечний бур'ян  обмежено  поширений  на  території України.. Засмічує всі польові культури (особливо просапні і ярі зернові), овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона щільно росте на узбіччях   залізничних, автомобільних, ґрунтових   доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і рік та інших необроблюваних землях.

Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина з родини айстрових (складноцвітих), за зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листки довжиною 4–15 см, черешкові, перисто-розсічені. Верхній бік листової пластинки темно-зелений, нижній - сірий, опушений. Перші  сходи  появляються   за середньодобовії  температури 8-10  гр.  

Цвітіння починається з кінця липня і продовжується до вересня. Утворюючи велику наземну масу і кориневу систему вона сильно пригнічує культурні рослини, за сприятливих умов рослини можуть бути заввишки 2-2,5м. Утворює 30-40тис. несправжніх плодів, насіння зберігає схожість від 10 до 40 років. Насіння поширюється вітром, водою, з насіннєвим матеріалом, будівельними матеріалами (щебенем, піском), транспортними засобами, тощо. Тварини її не  вживають через великий  вміст  в  ній гірких  ефірних  масел.

Амброзія шкідлива і для людей, особливо дітей та людей похилого віку. Її пилок є сильним алергентом і може викликати алергічне захворювання - амброзійний полиноз. Симптомами захворювання є різко виражений алергічний риніт, кон”юктивіт, різні форми бронхіальної астми, кропивниця. Захворювання супроводжується різким ослабленням організму, що може призвести до втрати працездатності хворого.

При проведенні обстежень на території Сколівського району амброзії  полинолистої не виявлено вже протягом багатьох років. Для своєчасного виявлення вогнищ бур’яну проводяться обстеження земельних угідь:

• узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей; територій станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція;

• пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання засміченого насіннєвого матеріалу, а також прилеглих до них територій (в радіусі 3 км).

            При проведенні обстежень необхідно враховувати, що в початкові фази росту (2-4-ох справжніх листків) амброзія полинолиста дуже схожа на полин звичайний. Одна з головних відмінних ознак – наявність опушення на стеблі амброзії (у полину його немає). Крім того, амброзія полинолиста подібна до амброзії багаторічної (А рsilostachya D. С.). Розрізняються вони будовою кореневої системи – в амброзії полинолистої корінь стрижневий, а в багаторічної – кореневі пагони.

При  виявленні  карантинного  буряну  - амброзії  полинолистої  повідомляйте  ГУ Держпроспоживслужби у Львівській обл.  за адресою м.Сколе  вул. Чайковського ,9 тел46г3непа 067-44-35-614.

 

 

Головний спеціаліст –

Державний фітосанітарний інспектор                                               Голяк Роман


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора