Сколівська районна державна адміністрація
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Що потрібно знати про сказ

Дата: 25.07.2019 16:29
Кількість переглядів: 950

Фото без описуПротягом  останніх двох років в Сколівському районі виявлено 5 випадків захворювання тварин  сказом. Почастішали випадки покусів людей тваринами.. Небезпека таких покусів  полягає у тому, що серед цих тварин можуть бути і тварини, хворі на сказ.

Сказ – особливо небезпечна вірусна хвороба всіх теплокровних тварин і людини, яка супроводжується тяжким ураженням центральної – нервової системи з ознаками поліенцефаломієліту, паралічами  і завжди закінчується летально.

Джерелом інфекції є  хворі дикі тварини: лиси, вовки, шакали, єнотовидні собаки, борсуки, їжаки, а також летючі миші, велика та дрібна худоба. На території району джерелом інфекції є переважно лисиці.  Домашні тварини можуть заразитися сказом не тільки при контакті з дикими тваринами, але і з бродячими собаками, котами.

В початковій стадії ( 1-2 доби) у тварин змінюється поведінка, зявляється тривога, занепокоєність, лякливість. З часом переходить у збудження , агресію, бажання кусати все, що трапляється на шляху, ковтати неїстівні предмети. Через 4-5 діб зявляються паралічі, хитка хода, слинотеча, звисають вуха та хвіст, голос стає хрипким або беззвучним. Тварина вмирає не пізніше 7 доби від появи клінічних ознак захворювання. Хвороба може протікати  в так званий «тихій» формі , коли стадія збудження відсутня, а хвороба стає помітною лише при появі паралічів.

Зараження людини відбувається при покусах, подряпинах та попаданні слини хворої тварини на шкіру та слизові оболонки. Це може відбуватися при знятті шкіри вбитої тварини, при доторканні до предметів, що забрудненні слиною хворої тварини.

Найчастіше люди заражаються при порушенні норм поведінки з тваринами, коли тварин дратують, намагаються їх  насильно  впіймати, віднімають у них їжу тощо.

Щоб не заразитися сказом необхідно:

  • не контактувати з бездомними та дикими тваринами,
  • негайно повідомляти фахівців ветеринарної медицини про хворих тварин або знайдені трупи лисиць;
  • не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли  покуси та інші ушкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря,
  • не знімати шкіру з трупів диких тварин при їх знаходженні;
  • в разі покусу домашньою твариною, слід зясувати імя господаря та адресу. Це допоможе вам уникнути щеплення проти сказу, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;
  • обовязково щорічно доставляти на щеплення проти сказу домашніх, мисливських та сторожових собак.

Боротьба зі  сказом залишається однією з найскладніших проблем, яка може бути вирішена тільки загальними зусиллями адміністративно-господарських служб, органів державної ветеринарної медицини та органів місцевої влади спрямованих на впорядкування утримання свійських тварин, перш за все собак і котів, своєчасну вакцинацію, відловлювання безпритульних тварин, регуляцію популяції і щільності безпритульних тварин, диких м’ясоїдних у природних умовах та широку інформацію населення  щодо цієї хвороби.

 

Зважаючи на складну ситуацію по сказу тварин закликаємо мешканців Сколівщини , що утримують собак та котів , звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини для проведення безкоштовної вакцинації своїх улюбленців проти сказу!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора